Antena 3 CNN High Tech "Îmi fac griji că internetul pe care-l iubesc ar putea dispărea!" | Omegle, o populară platformă de chat, a fost închisă de fondatorul ei, după ce a fost folosită pentru infracțiuni

"Îmi fac griji că internetul pe care-l iubesc ar putea dispărea!" | Omegle, o populară platformă de chat, a fost închisă de fondatorul ei, după ce a fost folosită pentru infracțiuni

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 13:55 09 Noi 2023 Modificat la 13:55 09 Noi 2023
Omegle
Omegle, o populară platformă de chat, a fost închisă de fondatorul ei, după ce a fost folosită pentru infracțiuni Sursa foto: captură omegle.com

Site-ul Omegle, fondat în 2009 de către un elev de liceu din SUA, Leif K-Brooks, a scăzut în popularitate de-a lungul anilor, pe măsură ce s-au profilat puternic în piață alte platforme cu servicii similare.

Totuși, Omegle a rămas suficient de atractiv pentru a contabiliza aproximativ 50 de milioane de vizitatori în luna anterioară închiderii sale, notează presa internațională de specialitate

"Nu prea știam la ce să mă aștept când am lansat Omegle. I-ar fi păsat cuiva de un site web pe care un puști de 18 ani l-a făcut în dormitorul său, în casa părinților săi din Vermont, fără niciun buget de marketing?

Dar a devenit popular aproape instantaneu după lansare și a ajuns la milioane de utilizatori zilnici. Cred că acest lucru are legătură cu faptul că întâlnirile cu oameni noi reprezintă o nevoie umană de bază, iar Omegle a fost una dintre cele mai bune modalități pentru a satisface această nevoie", a explicat fondatorul său într-o lungă confesiune postată la adresa, cândva funcțională, a serviciului de chat.

Citește și: SUA implementează ordinul prezidențial care restricționează Inteligența Artificială

Momentan, această adresă găzduiește postarea lui K-Brooks, precedată de imaginea unei pietre funerare pe care scrie "Omegle 2009 - 2013".

Potrivit lui K-Brooks, folosirea abuzivă a platformei s-a accentuat în timpul pandemiei de COVID iar tentativele de a combate sau limita acest comportament al utilizatorilor nu au dat rezultate. La toate acestea s-au adăugat și dificultăților financiare.

Fondator Omegle: "Bătălia împotriva criminalității nu poate fi câștigată!" 

"În ultimii ani, se pare că întreaga lume a devenit mai irascibilă. Poate că are legătură cu pandemia sau cu neînțelegerile politice. Oricare ar fi motivul, oamenii au devenit mai iuți în a ataca și mai reticenți în a recunoaște umanitatea celorlalți. O consecință a acestei situații a fost un baraj constant de atacuri asupra serviciilor de comunicare, inclusiv Omegle, având la bază comportamentul unui subgrup de utilizatori rău intenționați.

Omegle a colaborat cu agențiile de aplicare a legii și cu Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați, pentru a ajuta la trimiterea răufăcătorilor în arest. Există în prezent persoane în spatele gratiilor datorită, în parte, dovezilor pe care Omegle le-a colectat în mod proactiv împotriva lor și le-a furnizat autorităților.

Acestea fiind spuse, lupta împotriva criminalității nu este una care poate fi cu adevărat câștigată vreodată. Este o bătălie fără sfârșit, care trebuie purtată și reluată în fiecare zi. Și chiar după toate eforturile, este posibil să obții rezultate considerabile, dar nu vei câștiga, în sens absolut (...)

Fondator Omegle: "Internetul ar putea fi înlocuit de o variantă îmbunătățită a televiziunii" 

Oricât de mult mi-aș dori ca circumstanțele să fie diferite, stresul și cheltuielile acestei lupte - pentru operarea Omegle și combaterea utilizării sale abuzive - sunt, pur și simplu, prea mari. Operarea Omegle nu mai este sustenabilă, nici din punct de vedere financiar, nici psihologic. Sincer, nu vreau să fac atac de cord la 30 de ani", a precizat Leif K-Brooks.

El susține că internetul ar putea fi, în viitor, înlocuit de o variantă de consum media pasiv, specifică televiziunii

"Bătălia pentru Omegle a fost pierdută, dar războiul împotriva internetului continuă. Practic, fiecare serviciu de comunicare online a fost supus acelorași tipuri de atacuri ca și Omegle. 

Deși unele dintre acestea sunt companii mult mai mari, cu resurse mult mai mari, toate au, undeva, punctul lor de rupere.

Îmi fac griji că, dacă nu se schimbă curând lucrurile, internetul de care m-am îndrăgostit ar putea să înceteze să mai existe, iar în locul lui vom avea ceva mai apropiat de o versiune îmbunătățită a televiziunii, axată în mare parte pe consumul pasiv, cu mult mai puține oportunități de participare activă și de conectare umană autentică", a conchis fondatorul platformei de chat.

×
x close