Atacurile au atins şi instituţiile militare şi guvernamentale din SUA, iar analiştii arătau că Occidentul nu are un răspuns eficient şi că sistemele UE sunt în mod special vulnerabile deoarece eforturile în acest sens au fost lăsate statelor membre.
Surse diplomatice ale NATO declarau că ?toată lumea a fost informată că chinezii au devenit foarte activi cu atacurile cibernetice şi acum primim avertismente regulate de la biroul de securitate internă.?
În ultimele 12 luni, atacurile au crescut semnificativ, China fiind printre cei mai activi jucători. În SUA, un raport arăta că numărul de atacuri asupra congresului şi agenţiilor guvernamentale a crescut exponenţial în ultimul an, ajungând la circa 1,6 miliarde în fiecare lună.
Penetrarea cibernetică chineză a birourilor din NATO şi UE a dus la restricţii a circulaţiei informaţiei, deoarece există temerea că rapoartele secrete ar putea fi vulnerabile.
Există două tipuri de atacuri: cele menite a întrerupe sisteme de calculatoare şi alte ?excursii de pescuit? în care se caută informaţii.
Jonathan Evans, directorul general al serviciului de informaţii MI5, avertiza în 2007 că mai multe state sunt implicate activ în atacuri cibernetice la scară mare. Iar directorul FBI Robert Mueller sublinia că la pericolul statelor care atacă informatic, al-Qaeda ar putea pe viitor să prezinte o ameninţare similară. El aprecia că un atac cibernetic ar putea avea acelaşi impact ?ca o bombă bine plasată?.
Mueller acuza hackerii statali că încearcă să obţină tehnologie americană, informaţii, proprietate intelectuală şi char arme şi strategii militare.
Antena3.ro