Companii de top din lume câştigă sute de milioane de dolari pe an din relaţiile lor cu guvernele din ţările represive. Activiştii îi cer preşedintelui american să adopte Global Online Freedom Act (Gofa), o lege ce ar duce la amendarea companiilor americane dacă profită de pe urma implicării cu cenzurarea internetului.
Subiectul a căpătat şi mai multă greutate după evenimentele din Iran.
Actul ar duce la amenzi de până la 2 milioane de dolari pentru companiile americane care oferă informaţie sau tehnologie ce ajută la restricţionarea serviciilor de internet.
Organizaţia Reporteri fără frontiere aprecia că evenimentele din Iran au amintit de importanţa surselor alternative de media.
Legea ar putea afecta corporaţii precum
? Google, care a lansat o versiune cenzurată a motorului de căutare pentru piaţa chineză, în 2006. google.cn nu listează toate rezultatele pentru termeni precum "Tiananmen" .
? Microsoft, care a cenzurat sau închis bloguri de pe Windows Live Spaces. De asemenea, motorul său de căutare, Bing, cenzurează în mod similar căutările din China.
? Yahoo, care a colaborat cu autorităţile chineze şi a oferit informaţii despre dizidenţi.
? Cisco Systems, care a oferit hardware Chinei pentru a monitoriza şi filtra internetul pe piaţa Chinei.
Noua lege este cerută şi de Amnesty International, în timp ce congressmanul Christopher Smith, iniţiatorul legii, acuza Google şi alte companii că au cheltuit sume mari de bani pentru a împiedica adoptarea legii.
Antena3.ro