<1 minut de cititPublicat la 19:11 30 Iun 2015Modificat la 19:11 30 Iun 2015
O echipă de cercetători de la Spitalul General Massachusetts a reuşit un adevărat miracol: primul braţ ”crescut” în laborator.
Cum au reuşit? Au recoltat celulele dintr-un membru amputat şi le-au crescut într-un laborator.
Oamenii de ştiinţă au confirmat că procedura funcţionează în proporţie de 80% şi ar putea fi introdusă în medicina umană în următorii 10 ani.
Ceea ce au reuşit experţii este similar transplantului de membru, doar că în loc să fie necesară compatibilitatea între donator şi cel care primeşte, au creat de la zero unul potrivit din punct de vedere genetic purtătorului. Testul a fost făcut pe un şoarece de laborator şi a reprezentat o reuşită, scrie ”PopularScience”.
Cercetătorii au folosit o tehnică deja utilizată la creşterea de organe, folosind celule de la organismul iniţial. Ei au recoltat celulele dintr-un membru amputat, le-au crescut în laborator pe un suport care a permis dezvoltarea vaselor de sânge şi a structurii muşchilor la dimensiunile corecte.
Următorul pas, pentru a dezvolta un membru complet şi capabil să răspundă comenzilor, va fi să dezvolte nervi, oase, cartilaje şi ţesutul de legătură. Abia apoi se poate discuta de un transplant perfect funcţional.