Autorităţile au declarat război deschis site-urilor de torrente, dar şi utilizatorilor care descarcă sau încarcă astfel de fişiere. Astfel s-a pornit un fel de "vânătoare", iar "câinii de pradă" vor fi recompensaţi cu ajutoare fiscale sau financiare.
"Sunteţi preocupat de utilizarea software-ului ilegal? Dacă suspectaţi un colaborator, prieten sau chiar un fost şef că foloseşte software nelicenţiat - folosiţi numărul hotline.... Raportarea vă ia doar un minut, iar informarea primită de la tine va fi strict confidenţială - puteţi completa chiar un raport anonim". Aşa sună un anunţ postat de o organizaţie, reprezentată şi la noi în ţară, şi care se ocupă de protejarea drepturilor de autor.
Un prim pas pe care trebuie să îl faceţi atunci când vă decideţi să completaţi acest anunţ este să "suspectaţi un colaborator, prieten, cunoştinţă sau chiar şef" - un anunţ care are conotaţii aparte pentru fiecare român.
"Business Software Alliance încurajează nu doar în România, ci şi în general, ca pirateria software (în sensul de încălcare a legislaţiei naţionale şi internaţionale privind drepturile de autor asupra programelor pentru calculator) să fie raportată, astfel încât să poată fi combătută atât activitatea infractională, cât şi multiplele consecinţe negative. În mod evident, toate informatiile primite sunt analizate cu mare atenţie şi cât mai complet posibil, inclusiv din punct de vedere legal, înainte de a se decide cu privire la dacă este cazul sau nu sa urmeze o actiune", au declarat reprezentanţii BSA pentru jurnaliştii Capital.