Antena 3 CNN High Tech Monopolul Google în căutările online este ilegal, a decis un judecător din SUA. Reacția companiei

Monopolul Google în căutările online este ilegal, a decis un judecător din SUA. Reacția companiei

motor cautare google telefon
Motorul de căutare Google pe un smartphone. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    06 Aug 2024   •   01:00

Un judecător american a hotărât, luni, că Google a încălcat legile antitrust din SUA acționând ilegal pentru a menține monopolul în căutarea online, potrivit BBC.

Google a fost dat în judecată de Departamentul de Justiție al SUA în 2020 din cauza controlului său asupra a aproximativ 90% din piața căutărilor online.

Acesta este unul dintre numeroasele procese intentate împotriva marilor companii de tehnologie, autoritățile antitrust din SUA încercând să consolideze concurența în industrie.

Google a plătit miliarde de dolari pentru ca motorul său de căutare să fie opțiunea implicită pe telefoane și browserele web

În decizie, judecătorul Amit Mehta a declarat că Google a plătit miliarde de dolari pentru a se asigura că este motorul de căutare implicit pe smartphone-uri și browserele web.

„Google este un monopolist și a acționat ca atare pentru a-și menține monopolul”, a scris judecătorul Mehta în opinia sa de 277 de pagini.

Alphabet intenționează să facă apel împotriva hotărârii, relatează Reuters.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a salutat hotărârea drept o „victorie istorică pentru poporul american”.

"Nicio companie - indiferent cât de mare sau influentă - nu este mai presus de lege", a declarat luni dl Garland într-o declarație. "Departamentul de Justiție va continua să aplice cu fermitate legile noastre antitrust".

Autoritățile federale de reglementare antitrust au intentat alte procese în curs împotriva companiilor Big Tech - inclusiv Meta Platforms, care deține Facebook, Amazon.com și Apple Inc - acuzându-le că operează monopoluri ilegale.

SUA au afirmat că Google plătește peste 10 miliarde de dolari pe an altor companii pentru o poziție favorabilă

Hotărârea de luni vine după un proces de 10 săptămâni în Washington DC, în care procurorii au acuzat Google că cheltuiește miliarde de dolari anual către Apple, Samsung, Mozilla și alții pentru a fi preinstalat ca motor de căutare implicit pe toate platformele.

Statele Unite au afirmat că Google plătește de obicei peste 10 miliarde de dolari (7,8 miliarde de lire sterline) pe an pentru acest privilegiu, asigurându-și accesul la un flux constant de date despre utilizatori care a contribuit la menținerea poziției sale pe piață. Procedând astfel, au afirmat procurorii, alte companii nu au avut oportunitatea sau resursele de a concura în mod semnificativ.

"Cea mai bună mărturie în acest sens, pentru importanța nerespectării obligațiilor, este carnetul de cecuri al Google", a susținut avocatul Kenneth Dintzer de la Departamentul de Justiție în timpul procesului.

Motorul de căutare al Google este un mare generator de venituri pentru companie, aducând miliarde de dolari datorită, în mare parte, publicității afișate pe paginile sale de rezultate.

Avocații Google au apărat compania spunând că utilizatorii sunt atrași de motorul lor de căutare pentru că îl consideră util și că Google investește pentru a-l face mai bun pentru consumatori.

"Google câștigă pentru că este mai bun", a declarat avocatul Google, John Schmidtlein, în timpul pledoariilor finale la începutul acestui an.

Schmidtlein a susținut, de asemenea, în timpul procesului, că Google încă se confruntă cu o concurență intensă, nu doar din partea firmelor de motoare de căutare generale, cum ar fi Bing de la Microsoft, ci și din partea site-urilor și aplicațiilor mai specializate pe care oamenii le folosesc pentru a găsi restaurante, bilete de avion și altele.

Deocamdată nu este clar cu ce sancțiuni se va confrunta Google ca urmare a deciziei. Guvernul a solicitat o „reparație structurală”.

Reacția companiei

Președintele pentru afaceri globale al Google, Kent Walker, a declarat pentru Newsweek că va contesta decizia.

„Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar concluzionează că nu ar trebui să ni se permită să-l punem la dispoziție cu ușurință. Apreciem concluzia Curții conform căreia Google este „motor de căutare de cea mai înaltă calitate din industrie, ceea ce i-a câștigat Google încrederea sute de milioane de utilizatori zilnici”, că Google „a fost mult timp cel mai bun motor de căutare, în special pe dispozitivele mobile”, „a continuat să inoveze în căutare” și că „Apple și Mozilla evaluează ocazional calitatea căutării Google în raport cu rivalii săi și găsesc Google trebuie să fie superior”, a spus Walker în declarația sa.

El a adăugat: „Având în vedere acest lucru și că oamenii caută din ce în ce mai mult informații în tot mai multe moduri, intenționăm să facem apel. Pe măsură ce acest proces continuă, vom rămâne concentrați pe realizarea de produse pe care oamenii le consideră utile și ușor de utilizat”.

Google este cel mai popular motor de căutare din lume. Associated Press (AP) a prezentat un studiu al firmei de investiții BOND care a constatat că Google procesează aproximativ 8,5 miliarde de interogări de căutare pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ dublu față de cantitatea de căutări efectuate acum 12 ani.

×
Citește mai multe din High Tech
» Vezi toate știrile din High Tech
Cele mai noi știri
Parteneri
x close