Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Digitalizării: 30% dintre funcționarii publici ies la pensie în următorii 3 ani. Unii vor fi înlocuiți de AI

Ministrul Digitalizării: 30% dintre funcționarii publici ies la pensie în următorii 3 ani. Unii vor fi înlocuiți de AI

robot AI
Munca unor funcţionari publici va fi preluată de inteligenţa artificială. Sursa foto: Getty Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iul 2024   •   17:10

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat miercuri că, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, aproximativ o treime din funcționarii publici din România vor ieși la pensie în următorii trei ani, iar o mare parte din sarcinile lor va fi preluată de inteligența artificială în cadrul procesului de transformare digitală a țării.

Bogdan Ivan a prezentat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, date privitoare la Strategia Naţională a României pentru Inteligenţă Artificială 2024 - 2027, document adoptat recent de Guvern, scrie Agerpres.

„Referitor la Strategia de Inteligenţă Artificială a României, (...) după mai bine de opt luni de dezbateri, atât cu mediul universitar din România, cu companiile private, cu institutele de cercetare, cu ecosistemul din Europa şi cel din alte state occidentale, în special, cel din SUA, am ajuns, într-un final, la o strategie care să cuprindă două elemente extrem de importante.

O dată - centrarea asupra omului şi anume principiul prin care drepturile sale sunt respectate atunci când vorbim despre utilizarea noilor tehnologii de inteligenţă artificială, care astăzi se află în peste şapte miliarde de aplicaţii.

Doi - clasificarea riscului, atunci când vorbim despre conţinut care poate să vină şi să fie critic pentru informarea publică sau pentru impactul societal”, a afirmat ministrul.

„O mare parte din munca lor va putea să fie înlocuită de aceste noi tehnologii”

El a menţionat că, în prezent, există proiecte în administraţia publică care folosesc Inteligenţa Artificială.

„În momentul de faţă, avem proiecte care folosesc această nouă tehnologie. Şi pot să dau cel mai recent exemplu - un proiect de procesare automată a datelor pe care l-am deschis în urmă cu aproximativ două luni prin care 18 ministere şi agenţii guvernamentale vor putea să proceseze automat seturi uriaşe de date, printr-o finanţare de 20 de milioane de euro. Şi, mai mult, vorbim despre o statistică pe care a publicat-o INS-ul prin care, în următorii trei ani, aproximativ 30% din corpul funcţionarilor publici din România urmează să iasă la pensie. Este evident că munca acestor funcţionari, o mare parte din munca lor va putea să fie înlocuită de aceste noi tehnologii prin transformarea digitală a statului român”, a completat Bogdan Ivan.

Conform acestuia, statul român este pregătit.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close