Antena 3 CNN High Tech Microsoft a anunțat când apar asistenții AI „mereu prezenți”: „Ne îndreptăm către o eră fundamental nouă”

Microsoft a anunțat când apar asistenții AI „mereu prezenți”: „Ne îndreptăm către o eră fundamental nouă”

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 22:48 01 Oct 2024 Modificat la 22:48 01 Oct 2024
femeie cu telefon ai inteligenta artificiala asistent
Asistenții AI vor încuraja utilizatorii să împărtășească cu ele mai mult din istoria lor personală. Sursa foto: Getty Images

Asistenții de inteligență artificială (AI) cu „memorie pe termen lung foarte bună” sunt la aproximativ un an distanță, potrivit șefului Microsoft pentru AI, Mustafa Suleyman.

Programele, care își pot aminti conversații, proiecte și probleme, vor încuraja utilizatorii să investească mai mult timp și să împărtășească cu ele mai mult din istoria lor personală, a declarat acesta într-un interviu exclusiv acordat BBC.

„Cred că ne îndreptăm către o eră fundamental nouă, în care vor exista tovarăși copilot mereu prezenți, persistenți și foarte capabili în viața de zi cu zi”, a adăugat el.

Criticii au exprimat îngrijorări serioase cu privire la acest nivel de integrare, inclusiv cu privire la securitatea datelor, confidențialitate, posibilitatea ca instrumentele AI să ofere sfaturi greșite sau informații eronate, sau să prezinte prejudecăți integrate față de persoana pe care ar trebui să o ajute.

Însă susținătorii inteligenței artificiale susțin că, pentru a fi cu adevărat utile, aceste instrumente trebuie să fie adânc integrate în viața noastră: ele pot fi cu adevărat utile doar dacă cunosc istoria și contextul din spatele a ceea ce li se cere să facă.

De exemplu, un manager de agendă cu inteligență artificială vă poate organiza agenda doar dacă poate accesa agenda respectivă, o poate edita și poate reține informații despre activitățile dumneavoastră.

Telefoanele, tabletele și televizoarele „înregistrează deja continuu peste tot”

Mustafa Suleyman a susținut că așteptările multor oameni în materie de confidențialitate s-au schimbat de-a lungul timpului. El spune că dispozitive precum televizoarele, laptopurile, telefoanele, camerele din mașină și căștile de urechi „înregistrează deja continuu peste tot” în mediile obișnuite și a dat un alt exemplu de funcție iPhone numită Live View, în care înregistrarea video și audio are loc în același timp cu realizarea unei fotografii.

„Majoritatea oamenilor iubesc această caracteristică”, a spus el. „Unii oameni o dezactivează, dar aceasta este o schimbare foarte clară în așteptările implicite cu privire la ceea ce este o fotografie”.

El a adăugat că beneficiile acestui tip de tehnologie, dacă oamenii simt că pot controla utilizarea acesteia și dacă au încredere în furnizorul acesteia au fost factori importanți în luarea deciziei de a o adopta sau nu.

Microsoft a investit miliarde de dolari în OpenAI, creatorul ChatGPT, și a devenit lider de piață, în timp ce giganții tehnologiei se înghesuie în cursa pentru dezvoltarea și controlul acestei tehnologii puternice și în evoluție rapidă.

Dar unele studii sugerează că oamenii nu o folosesc în mod constant. Un sondaj publicat de Reuters Institute în luna august a arătat că 29% dintre persoanele din Regatul Unit întrebați au folosit ChatGPT, dar numai 2% l-au folosit în fiecare zi.

„Poate că 50% dintre oameni vor respinge instrumentele AI”

Dl Suleyman a recunoscut că, probabil, instrumentele AI de consum nu vor fi niciodată la fel de populare la nivel global ca smartphone-ul.

„Aproape 90% din planetă are un smartphone. Poate că va fi diferit. Poate că 50% dintre oameni vor respinge instrumentele AI”.

Dar el a adăugat că, până în prezent, IA a fost tehnologia cu cea mai rapidă creștere și adoptare din istorie, în ciuda potențialelor sale riscuri.

El a respins cu fermitate ideea, avansată de mulți observatori ai industriei, inclusiv Jim Covello, șeful departamentului de cercetare a acțiunilor de la Goldman Sachs, conform căreia IA s-ar putea dovedi a fi o bulă, la fel ca unele tendințe tehnologice anterioare.

Acesta a povestit despre o femeie pe care a întâlnit-o și care a spus că și-a înființat o afacere folosind îndrumarea și motivația unui chatbot dezvoltat de el și numit Pi.

„Producem în mod clar cunoștințe personalizate și interactive la îndemână, la un cost marginal zero”, a spus el. „Ideea că acest lucru ar putea fi o bulă este cu totul dincolo de mine.”

Noile funcții AI lansate de Microsoft

Microsoft a prezentat marți, 1 octombrie, o serie de noi adăugiri la gama de asistenți AI CoPilot a gigantului tehnologic, inclusiv o funcție vocală, un compendiu zilnic de știri și un chatbot mai lent pentru întrebări mai dificile sau mai aprofundate numit Think Deeper.

Acesta include, de asemenea, CoPilot Vision, un instrument care va sta în browserul web Edge și, atunci când este activat, va observa paginile web și va „asista” activitatea online.

Firma spune că Vision nu va înregistra sau stoca date, trebuie activat manual și se va închide la sfârșitul fiecărei sesiuni de navigare.

Microsoft spune că a ales să limiteze site-urile cu care va funcționa și că nu există încă o dată de lansare pentru acesta.

În vară, gigantul tehnologic a amânat lansarea unui instrument de inteligență artificială numit Recall, care face capturi de ecran la fiecare câteva secunde pentru a ajuta utilizatorii să găsească lucrurile la care se uitau sau la care lucrau anterior, în urma unei reacții negative din partea militanților pentru protecția vieții private și a întrebărilor din partea organismului britanic de supraveghere a datelor cu privire la acesta.

Acesta va fi relansat în noiembrie cu măsuri de securitate suplimentare.

×
x close