Antena 3 CNN High Tech Lovitură pentru Apple și Google: Au de plătit sume uriașe după ce au pierdut lupta în justiție cu UE

Lovitură pentru Apple și Google: Au de plătit sume uriașe după ce au pierdut lupta în justiție cu UE

apple logo
Apple pierde procesul cu UE privind avantajele fiscale obţinute în Irlanda în valoare de 13 miliarde de euro. Foto: Hepta
de Ioana Coman    |    10 Sep 2024   •   13:06

Comisia Europeană a obținut victorii surprinzătoare împotriva giganților Apple și Google, în două procese de lungă durată cu mize financiare uriașe. 

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat marţi definitiv în favoarea Comisiei Europene şi împotriva companiilor Apple şi Google. 

Astfel, CJUE a decis că Apple trebuie să ramburseze Irlandei 13 miliarde de euro reprezentând impozite restante pentru că a beneficiat de avantaje fiscale nejustificate, considerate ajutoare de stat ilegale.

De asemenea, într-o hotărâre separată, CJUE a confirmat o amendă de 2,4 miliarde de dolari împotriva Google pentru practici anticoncurenţiale.

Cazul Apple datează din 2016, când Bruxelles-ul a ordonat producătorului celebrului iPhone să restituie Irlandei suma de 13 miliarde de euro. Suma corespunde beneficiilor obţinute în urma unui tratament fiscal favorabil între 2003 şi 2014 în această ţară, unde Apple îşi repatriase toate veniturile obţinute în Europa (precum şi în Africa, Orientul Mijlociu şi India).

În 2020, o instanță inferioară a anulat ordinul Comisiei, iar decizia CJUE de a anula acea hotărâre a fost neașteptată.

Directorul executiv al Apple, Tim Cook, a respins anterior poziția Comisiei ca fiind „o porcărie politică totală”. Marți, compania a declarat că UE „încearcă să schimbe retroactiv regulile și să ignore faptul că, în conformitate cu legislația fiscală internațională, veniturile noastre erau deja supuse impozitării în SUA”.

În cazul Google, judecătorii au confirmat o amendă de 2,4 miliarde de euro impusă grupului Mountain View în 2017 pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa căutărilor online. Aceasta este a doua cea mai mare sancţiune financiară impusă vreodată de UE într-un caz antitrust.

Curtea a constatat că Google „a abuzat de poziţia sa dominantă prin favorizarea propriului său serviciu de comparare a produselor”.

„Recursul formulat de Google şi (societatea-mamă) Alphabet este respins”, a anunţat CJUE.

Google a fost acuzată că favorizează serviciul său de comparare a preţurilor Google Shopping prin faptul că îşi face concurenţii practic invizibili pentru consumatori. Google a fost obligat să modifice modul în care sunt afişate rezultatele căutărilor sale pentru a se conforma cerinţelor europene.

Tribunalul European de Primă Instanţă s-a pronunţat în favoarea Comisiei într-o primă hotărâre pronunţată în noiembrie 2021. Cu toate acestea, Google a formulat un nou recurs, solicitând anularea amenzii.

×
Citește mai multe din High Tech
» Vezi toate știrile din High Tech
Cele mai noi știri
Parteneri
x close