Antena 3 CNN High Tech Lovitură cruntă pentru Facebook. Mastercard, Visa și Paypal au părăsit proiectul monedei virtuale Libra

Lovitură cruntă pentru Facebook. Mastercard, Visa și Paypal au părăsit proiectul monedei virtuale Libra

2 minute de citit Publicat la 12:17 14 Oct 2019 Modificat la 12:17 14 Oct 2019
o_1dn4osehsoq61orcm0o1b221bei8.png

Apariţia criptomonedei Libra de la Facebook nu trebuie aprobată până la momentul la care compania demonstrează că este sigură şi nu prezintă riscuri, se arată într-un raport al G7 (grupul principalelor economii mondiale), transmit BBC şi Reuters.

În luna iunie a acestui an, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin. Anunţul celor de la Facebook a fost întâmpinat cu scepticism de autorităţile de reglementare şi politicieni, Franţa şi Germania avertizând că intenţionează să blocheze Libra în Europa.

Într-o nouă lovitură la adresa reţelei de socializare, raportul G7 avertizează că criptomonedele reprezintă un risc la adresa sistemului financiar global şi chiar dacă cei care susţin Libra caută să rezolve temerile, proiectul ar putea să nu fie aprobat de autorităţile de reglementare.

Avertismentul vine la doar câteva zile după ce procesatorii de plăţi Mastercard şi Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras sunt Stripe, eBay şi Paypal.

Raportul G7 a fost realizat de oficiali de rang înalt de la băncile centrale, de la FMI şi FSB (Financial Stability Board), care coordonează reglementările pentru economiile G20.

Raportul va fi prezentat la reuniunea anuală a FMI care se desfăşoară săptămâna aceasta la Washington.

Deşi este proiectată să limiteze fluctuaţiile majore ale valorilor lor, criptomonedele, cum ar fi Libra, pot provoca probleme, inclusiv pentru autorităţile de politică monetară care stabilesc ratele dobânzilor. De asemenea, Libra ar putea sufoca concurenţa în rândul altor furnizori şi chiar ar putea ameninţa stabilitatea financiară dacă utilizatorii suferă rapid "o pierdere de încredere" în moneda digitală, se arată în raportul G7.

"G7 crede că niciun proiect de acest tip nu ar trebui să devină operaţional până când nu sunt rezolvate corespunzător toate dificultăţile şi riscurile legale, de reglementare şi de supervizare. Rezolvarea unor astfel de riscuri nu este în mod necesar o garanţie a aprobării din partea autorităţilor de reglementare", este concluzia raportului.

În prezent, în Uniunea Europeană nu există reglementări specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. Însă planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarmă astfel că în prezent blocul comunitar vrea să determine G20 să adopte măsuri globale cu privire la criptomonede.

Îngrijorările exprimate de autorităţile de reglementare cu privire la criptomoneda Libra sunt concentrate pe potenţialul pe care aceasta îl are de a destabiliza sistemul financiar mondial, de a interfera cu politica monetară suverană şi de a aduce prejudicii vieţii private, dar şi pe posibilitatea de a fi utilizată pentru spălarea de bani.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că acestea sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. 

×
Etichete: Facebook
x close