România împreună cu celelalte state membre al Uniunii Europene au semnat, joi, în Japonia, un act privind viitorul sumbru al internetului, act iniţiat chiar de către ţara gazdă, informează site-ul
Ministerului Afacerilor Externe din Japonia.
Documentul, intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), este un tratat internaţional care propune o serie de standarde internaţionale pentru protejarea proprietăţii intelectuale şi combaterea pirateriei.
Acordul, negociat în coordonare cu anumite segmente ale industriei, este controversat atât din punct de vedere al procesului de elaborare, cât şi în ceea ce priveşte conţinutul său, scrie
totb.ro.
"Dacă va fi ratificat, acordul va avea implicaţii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultură şi viaţa privată, va afecta comerţul internaţional şi va reprezenta un obstacol în calea inovării", potrivit sursei citate.
Actul prevede, printre altele, contrafacerea bunurilor fizice şi distribuirea lor prin internet, presiuni inclusiv financiare asupra furnizorilor de internet, caz asemănător cu cel din Franţa. Acolo, utilizatorii care sunt prinşi că descarcă de mai mult de trei ori fişiere piratate nu mai au acces la internet pentru o anumită perioadă de timp şi, în plus, sunt pasibili de sancţiuni.
"Interesele deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală sunt puse mai presus de libertatea de exprimare, viaţa privată şi alte drepturi fundamentale. (...) ACTA va lăsa reglementarea libertăţii de exprimare în mâinile companiilor private, întrucât impune obligaţii referitoare la monitorizarea conţinutului on-line de către terţe părţi, cum ar fi intermediarii internet, care nu sunt însă în măsură să reglementeze formele de exprimare în mediul online", mai scrie totb.ro.
Ţările care au semnat astăzi tratatul sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie.
Pe 1 octombrie 2011, ACTA a mai fost semnată de Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Statele Unite.