Cu putin timp in urma vorbeam despre un nou virus care afecta sistemele de operare Apple.
Scopul principal al virusului era sa ii convinga pe utilizatori sa furnizeze informatiile de pe cartea de credit. Raspunsul gigantului din Cupertino a fost rapid si eficient: au lansat un update de securitate care elimina amenintarea. Oricum asa cum spuneam si in articolul anterior, instalarea virusului presupunea introducerea parolei de administrator.
Imediat dupa lansarea update-ului Apple a urmat raspunsul creatorilor virusului. A fost rapid (numai 8 ore). Update-ul Apple a devenit inutil deoarece noua varianta a virusului nu era detectata, eliminata sau macar blocata de acest update.
Poate va intrebati de ce le urez utilizatorilor Apple bun venit in “lumea reala” ? Pana acum sistemul de operare OSX avea ca principala caracteristica lipsa virusilor si securitatea ridicata. Incepand cu noua versiune a virusului intitulata “Mac Defender” sau “Mac Protector”, totul s-a schimbat.
Nu mai este necesara introducerea parolei de administrator pentru a instala “antivirusul”. Cu ce se schimba situatia ? Pur si simplu utilizatorii Apple trebuie sa respecte aceleasi reguli pe care le respecta si utilizatorii Windows sau Linux: sa instaleze un software antivirus (preferabil de la o firma cu experienta si renume in acest domeniu). De asemenea este necesar ca toti utilizatorii sa actualizeze definitiile softului antivirus si sa instaleze update-urile sistemului de operare imediat ce acestea sunt disponibile si nu in ultimul rand, trebuie sa evite sa viziteze site-uri al caror renume este indoielnic.
Pana la aparitia noului sistem de operare OSX (Lion) lucrurile vor ramane asa: un joc de urmarire in care prima mutare este facuta de “baietii rai” iar raspunsul Apple vine prea tarziu pentru un numar de utilizatori inocenti.
Am fost intrebat de multe persoane de ce aceasta situatie nu a aparut mai devreme? Sa fie sistemul de operare OSX mai sigur conceptual ? Poate.
Mai curand insa a fost vorba de un joc al numerelor. Cota de piata nu justifica un efort, iar produsele Apple erau suficient de scumpe pentru autorii de virusi. In acest moment cota de piata a sistemelor OSX este de aproximativ 10%. In plus o mare parte a utilizatorilor produselor Microsoft sunt deja educati in privinta virusilor (sa spunem 80% din acestia).
In aceasta situatie procentele justifica un efort egal pentru a dezvolta virusi pentru Apple si pentru Microsoft. Pretul din ce in ce mai redus al calculatoarelor Apple reprezinta cireasa de pe tort.
Fiti vigilenti si nu lansati fisiere de care nu stiti sigur ca aveti nevoie si totul va fi bine.