"Dacă îi urmărim pe copii în momentul în care se află în faţa calculatorului, cei mai mulţi dintre ei apasă tastele sau mută mouse-ul cât de repede pot. Acest lucru îmi aminteşte de şobolanii care aleargă într-un labirint" a spus Jane Healy, psiholog specializat în educaţie.
Aceasta crede că părinţii ar trebui să îi ţină pe copii departe de jocurile pe calculator până, cel puţin, la şapte ani, pentru a permite o dezvoltare normală a creierelor lor. Vârsta medie de la care tinerii încep să folosească echipamentele electronice a scăzut de la 8 ani la 6,5 luni din anul 2005, susţin cercetătorii de la Centrul Joan Ganz Cooney, care examinează relaţia dintre copii şi tehnologie.
Ei au luat în considerare mai mult de 300 de produse electronice care includ jocurile de calculator, jucării, lumi virtuale pentru copii şi programe pentru calculator care se vor a fi educaţionale pentru copii. Din toate acestea doar două jocuri video şi-au dovedit calităţile educaţionale. Cercetătorii au descoperit că există prea multe produse care îi izolează pe copii în faţa ecranului computerului.
În ultimii ani a avut loc o adevărată "explozie" în crearea lumilor virtuale pentru copii. În contradicţie cu cele susţinute de cercetători, Alice Cahn, reprezentanta cunoscutului Cartoon Network, a declarat la conferinţă că tehnologia furnizează beneficii uriaşe.
"Nu ar trebui să fim îngrijoraţi în privinţa schimbărilor pe care le aduce tehnologia la joaca copiilor, ci dacă toţi micuţii au acces la cele mai bune tehnologii", a spus Cahn.
Antena3.ro