iPhone 5 a fost lansat, miercuri, cu întreaga paradă cu care Apple şi-a obişnuit fanii, în cadrul unui eveniment special la San Francisco. Multe dintre îmbunătăţirile pe care urma să le aducă noul iPhone au fost anticipate prin speculaţii sau informaţii scurse din interiorul companiei, însă sala aştepta să fie uluită de a şasea generaţie a celebrului telefon.
Aşa cum s-a prevăzut, iPhone 5 a venit cu o mulţime de elemente îmbunătăţite şi schimbări faţă de generaţiile anterioare (displayul Retina, cu senzorii încorporaţi în celule, designul mai subţire, ecranul mai mare, conectivitate 4G LTE, etc), schimbări cerute de exigenţele utilizatorilor, dar, spre deosebire de prezentările anterioare, noul iPhone nu a venit cu nimic excepţional.
Ecranul de 4 inchi, mai mare decât pe versiunile anterioare (3,5 inchi), este printre cele mai mici de pe piaţa smartphone-urilor. Foarte multe telefoane au ecran de 4,3 inchi, iar principalul concurent al iPhone-ului, Samsung Galaxy S III are un ecran de 4,8 inchi.
Designul este aproape la fel ca la iPhone 4 şi 4S. Este mai lung, mai subţire, mai uşor, dar modificările nu sunt uşor sesizabile şi acest lucru poate dezamăgi pe cei care îşi doreau o schimbare.
Chipul NFC lipseşte.Tehnologia Near Field Communication permite diverselor dispozitive să comunice când sunt apropiate, integrarea unui astfel de chip permite telefonului să funcţioneze ca un card bancar sau să realizeze alte tipuri de tranzacţii rapide. Multe telefoane care fucţionează cu sistemul Android au deja această opţiune, iPhone 5 nu.
Camera de 8 megapixeli nu are nimic special, Nokia Lumia 920 şi Samsung Galaxy S III par a fi cel puţin la fel de bune în ceea ce priveşte performanţele camerei, cu un plus pentru Nokia.
Lightning, noul conector de 9 pini, va livra datele mai rapid decât anteriorul conetctor de 30 de pini, prezent pe iPod, iPad şi iPhone din 2003. Problema noului design pentru utilizatori este că toate dispozitivele la care conectau iPhone-ul vor trebui adaptate sau înlocuite pentru noul conector.
Noul procesor A6 quad-core se numără şi el printre cele mai importante îmbunătăţiri de hardware, dar quad-core-ul pentru telefoanele mobile nu este o noutate, multe telefoane Android funcţionează deja cu acest tip de procesor. O modificare pe care mulţi şi-au dorit-o, creşterea spaţiului de stocare, nu a apărut. În timp ce unele telefoane Android au o memorie internă comparabilă cu iPhone şi posibilitatea de suplimentare cu ajutorul cardurilor de memorie, noul iPhone oferă un maxim de 64 de GB de spaţiu.
În timp ce războiul telefoanelor în materie de hardware pare a fi o luptă indecisă, care de mult timp nu mai impresionează clienţii, diferenţa ar fi trebuit să fie făcut de noul iOS 6, prezent pe iPhone 5.
Noul sistem de operare vine cu o mulţime de imbunătăţiri faţă de iOS 5, însă nu are nimic revoluţionar. S-au rezolvat o serie de probleme şi mici defecte din anteriorul sistem, însă nimic care să îl apropie de valoarea Android.
Siri, funcţia de comandă vocală, a primit îmbunătăţiri, însă aşa cum nu a făcut valuri în momentul în care a fost lansată, nici acum nu a impresionat.
Tot la partea de software ar putea să apară probleme şi pentru dezvoltatorii de aplicaţii. Noul ecran mai mare schimbă radical datele problemei pentru cei care încearcă să populeze iTunes cu propriile aplicaţii pentru iPhone, ei fiind obligaţi să dezvolte şi o versiune pentru displayul mărit.
Fără îndoială, iPhone 5 este cel mai bun iPhone lansat până la momentul actual. Tehnologia încorporată în noul dispozitiv Apple face din smartphone-ul lansat la San Francisco unul dintre cele mai performante de pe piaţă la momentul actual. Rămâne de văzut dacă ceea ce se va vinde va fi telefonul şi ceea ce oferă el utilizatorilor sau marca şi tradiţia iPhone.