Steve Jobs prezintă omenirii primul iPhone:
Iar acum, una dintre intrebările pe care nu puțini și le pun este: ce se va întâmpla cu Apple după dispariţia celui mai important membru al companiei? Cel mai probabil, totul va merge ca de obicei. El a avut ideile, într-adevăr, dar în spatele ideilor sale a stat o armată de oameni.
Deci acum lipseşte doar un vizionar, cea mai mare parte a muncii a făcut-o Jobs. Să fie Tim Cook acesta? Mai ales că la prezentarea iPhone 4S a cam evitat scena. Cam acelaşi lucru se întreabă şi cei de la abc NEWS în materialul „Moartea lui Steve Jobs: Viitorul Apple, fără vizionarul său” (Steve Jobs Death: Apple's Future Without Its Visionary):
După ce a conceput iPhone, iPad, iPod, iMac şi iTunes, Steve Jobs a fost un simbol atât de important pentru Apple încât scriitorul Walter Isaacson s-a gândit multă vreme până i-a numit cartea autobiografică „iSteve”.
Acum, după moartea lui Steve Jobs, Apple nu se va schimba instantaneu, susţin cei care-l cunoşteau pe el şi compania sa. Dar încotro se va îndrepta în următorii ani fără el? Jobs a fost co-fondatorul său, împreună cu prietenul din copilărie Steve Wozniak, şi şi-a petrecut aproape toată viaţa de adult în chip de şef vizionar al său.
Cu sănătatea şubredă, Jobs a demisionat din funcţia de CEO în august şi i-a înmânat frâiele locotenentului său Tim Cook, care i-a fost multă vreme alături. Analiştii spun că acum compania este în mâini bune, scrie abc NEWS; Cook a condus compania fără probleme mai mulţi ani.
„Consiliul de administraţie era pregătit pentru această situaţie inevitabilă”, a declarat Michael Gartenberg, un important analist din cadrul companiei Gartner IT, după ce Jobs a demisionat.
„Cook a prezentat calităţi remarcabile de lider în cele două perioade în care a preluat conducerea în timp ce Jobs era în concediu medical. Şi nu există niciun motiv din care să credem că el nu va urma această cale de excelenţă”.
Însă marţi, cu o zi înainte de decesul lui Jobs, Cook a participat la anunţarea noului iPhone 4S şi nu a prea impresionat aşa cum o făcea Jobs, mai arată jurnaliştii de la abc NEWS.
4S are elemente noi puternice – recunoaşterea inteligentă a vocii, un procesor putenic şi abilitatea de a efectua apeluri telefonice în aproape orice ţară din lume. Însă acţiunile Apple s-au prăbuşit după acest anunţ. Oamenii aşteptau un nou şi sclipitor iPhone 5, nu o îmbunătăţire a lui iPhone 4.
Analiştii americani susţin acum că Apple are deja o strategie planificată pentru următorii 3-5 ani, aşa cum a făcut-o şi până acum, prin urmare viitorul apropiat este asigurat.
Problemele o să apară după această perioadă. „Apple este Steve Jobs, Steve Jobs este Apple, iar Steve Jobs este inovaţie. Poţi învăţa oamenii cum să fie eficienţi din punct de vedere operaţional, poţi angaja consultanţi care să-ţi spună cum să faci un lucru, dar numai Dumnezeu este inovatorul”, a spus, în luna august, analistul Trip Chowdhry, din cadrul Global Equities Research.
Iar Jobs a fost, mai presus de toate, un inovator. El nu a inventat computerul sau telefonul celular, tableta sau player-ul muzical, dar le-a luat pe fiecare dintre ele, le-a făcut mai accesibile, practice şi foarte, foarte cool.
„Magia lui Steve a constat în faptul că oamenii pur şi simplu îi acceptau status quo-ul, el a văzut adevăratul potenţial al fiecărui lucru pe care l-a atins şi nu a făcut compromisuri la îndeplinirea acelei viziuni”, a declarat George Lucas, producător de filme şi prieten al lui Jobs.
„Şi alte companii au vândut muzică digitală înaintea Apple. Altele au făcut disponibilă această muzică pe computere şi telefoane şi le-au folosit în reclamele lor. Însă geniul Apple – şi nu se îndoieşte nimeni că este vorba de geniul lui Steve – a fost că Apple l-a făcut simplu şi distractiv”, a declarat Bill Werde, directorul editorial The Billboard.
„Înainte de Steve muzica digitală era ca un curs de matematică. După, a fost ca o recreație”, a mai spus Werde.