Ei au concluzionat că o simplă căutare pe Internet, efectuată cu regularitate, este echivalentul unui joc de şah. La studiu au participat 24 de voluntari, cu vârste cuprinse între 55 şi 76 de ani. Jumătate din participanţi aveau rutina căutarilor pe Internet, iar ceilalţi nu erau familiarizaţi cu această practică.
Prin intermediul rezonanţei magnetice s-a analizat activitatea creierului. Voluntarii au trebuit mai întâi să citească o carte, iar apoi să caute pe internet anumite noţiuni sau produse. S-a remarcat că în timpul lecturii activitatea cerebrală era constantă la toţi voluntarii. In schimb, căutările pe net au activat părţi ale creierului care răspund de luarea deciziilor şi de argumentarea noţiunilor.
Dr. Gary Small, unul din specialiştii care au realizat studiul, a recomandat tuturor adulţilor o căutare simplă pe internet ca metodă de exersare a minţii.
Pe măsură ce creierul îmbătrâneşte, se produc o serie de schimbări funcţionale şi de structură, printre care atrofie, reducerea activită?ii celulare sau fenomene asociate cu Alzheimer. Menţinerea activă a creierului poate conduce toate aceste fenomene chimice în direcţia opusă, iar acum se poate afirma că pe lângă ?jocurile? clasice ale minţii, precum şah sau scrabble sau puzzle, internetul este o metodă la fel de viabilă. Noul studiu va fi detaliat în viitorul număr al revistei de Psihiatrie Geriatrică.
Antena3.ro