Potrivit unei cercetări prezentate în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane de Anestezie, inteligența artificială ar putea fi de mare ajutor în domeniul sănătății.
Astfel, cu ajutorul unui sitem automatizat, bazat pe inteligența artificială, medicii ar putea obține mai multe date despre durerea simțită de pacienți, prin detectarea ei în timp real.
"Modelul nostru de dovadă a conceptului de inteligență artificială ar putea contribui la îmbunătățirea îngrijirii pacienților prin detectarea durerii în timp real” a declarat Timothy Heintz, coordonatorul studiului.
Sistemul automatizat de recunoaștere a durerii utilizează două forme de inteligență artificială, viziunea computerizată și învățarea, astfel încât acesta să poată interpreta și memora imaginile pentru a evalua durerea pacienților.
Cercetătorii au furnizat sistemului de inteligență artificială 143.293 de imagini faciale, din 115 episoade de durere, și 159 de episoade fără durere, adunate de la 69 de pacienți care au suferit o gamă largă de intervenții chirurgicale.
În timpul testării, cercetătorii au descoperit că sistemul este capabil să recunoască episoadele de durere și să le diferențieze de celelalte, analizând expresiile faciale.
Odată ce i s-au oferit suficiente exemple, acesta a folosit cunoștințele dobândite pentru a face predicții privind durerea simțită de pacienți.
Prin urmare, astfel de camere inteligente ar putea fi montate în sălile unităților medicale, pentru a evalua durerea pacienților, chiar și a celor care sunt inconștienți, prin realizarea a 15 imagini pe secundă.
Cercetătorii intenționează să includă în modelul de studiu și alte variabile, cum ar fi mișcarea și sunetul, potrivit MedicalXpress.