Indienii numără ultimele ore până în momentul lansării primei misiuni pe Lună. Lansarea va avea loc miercuri, la centrul spaţial Satish Dhawan din Shriharikota, informează BBC News. Prima misiune spaţială indiană nu include şi echipaj uman la bord. În cadrul programului Chandrayaan 1, un modul lunar va fi trasportat pe orbită de o rachetă spaţială.
Misiunea lunară indiană va dura doi ani şi va cuprinde mai multe etape: lansarea rachetei purtătoare, lansarea pe orbită a modulului Chandrayaan-1, la o distanţă de 385.000 de kilometri de Terra, precum şi o serie de experimente în jurul Lunii şi pe suprafaţa ei. Unul dintre principalele obiective ale misiunii este descoperirea apei în stare solidă pe suprafaţa Lunii.
"Până în momentul de faţă, totul a decurs conform planului." a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Indiene de Cercetări Spaţiale (ISRO). Lansarea are o importanţă deosebită pentru indieni. Până în 2013, autorităţile indiene doresc să organizeze 60 de misiuni spaţiale. La sfârşitul acestui an, indienii vor stabili şi data primei misiuni spaţiale cu echipaj uman.
Singurele aselenizări reuşite ale unor navete spaţiale cu echipaj uman au avut loc între anii 1969 - 1972, în cadrul programului american Apollo.
Antena3.ro