Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy se vede pus la punct de forurile europene în încercarea sa de a opri internetul utilizatorilor care folosesc acest mijloc pentru file-sharing. Astfel, Parlamentul şi Comisia UE au respins amendamentele aduse de preşedintele francez la pachetul legislativ al telecomunicaţiilor adoptat de eurodeputaţi.
Conform cererii lui Sarkozy, utilizatorii care descarcă de pe internet filme, muzică, jocuri şi softuri protejate de legea dreptului de autor urmau să fie deconectaţi de la reţea în mod automat. Forurile europene au considerat că această măsură nu se poate susţine fără o decizie judecătorească.
Membrii Parlamentului Europeanu au votat la sfârşitul lunii septembrie pachetul de legi privind telecomunicaţiile, în care se arată că nu pot fi impuse nici un fel de restricţii asupra drepturilor şi libertătilor utilizatorilor de internet fără un ordin judecătoresc.
Drept urmare liderul de la Paris îi ceruse în mode expres lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, ca împreună cu comisarul pentru Informaţii, Viviane Reding, să acţioneze pentru a respinge amendamentul parlamentului, pe motiv că se interpune în lupta contra pirateriei.
Purătorul de cuvânt al CE, Martin Selmayr, declara că forul pe care îl reprezintă ?respectă decizia democratică a Parlamentului. In opinia noastră, acest amendament este o reafrimare a principiilor de bază ale legii în UE, în special a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor?, scrie Euronews.
Votul parlamentar susţinut de Comisia Europeană dă o lovitură directă proiectului de lege antipiraterie propus de guvernul francez, care stipulează că descărcările ilegale de fişiere pot fi pedepsite cu tăierea internetului.
Proiectul, susţinut de preşedinte şi de industria muzicală, se bucura şi de acceptul furnizorilor de internet, dispuşi să-i deconecteze de la reţea pe utilizatorii vinovaţi, pe baza unui sistem automat, scrie Euobserver.
Cu toate acestea, victoria utilizatorilor de net nu este totală, dacă se tine cont că răspunsul Comisiei la cererile lui Sarkozy spun foarte clar că încă este loc de acţiuni anti-piraterie şi chiar îl încurajează să mai încerce alte abordări.
Făcând referire la România este de menţionat că valoarea totală a pagubelor provocate companiilor IT de ?piraţii? români, de la începutul acestui an este de 3,5 milioane de Euro, scrie Evenimentul Zilei. Potrivit datelor oficiale, 68% dintre softurile folosite pe piaţa românească sunt contrafăcute.
In ceea ce priveşte folosirea internetului doar pentru scopuri personale şi nu pentru profit, poliţia dă asigurări că nu există niciun caz în care un român să fi fost cercetat sau condamnat pentru că a descărcat de pe net filme pe care le-a vizionat acasă. Anchetatorii sunt interesaţi reţelele de piratare, cei care urmăresc profitul.
Antena3.ro