Antena 3 CNN High Tech Hackerii au spart una din reţelele informatice ale acceleratorului de particule

Hackerii au spart una din reţelele informatice ale acceleratorului de particule

1 minut de citit Publicat la 13:12 15 Sep 2008 Modificat la 13:12 15 Sep 2008
Hackerii au spart una din reţelele informatice ale acceleratorului de particule
Hackerii greci au reuşit să pătrundă în computerele care controlează acceleratorul de particule Large Hadron Collider, ridicând astfel serioase semne de întrebare în privinţa securităţii celui mai mare experiment din lume. În timp ce primele particule circulau prin maşinăria din tunelul de 27 de kilometri, săpat sub Alpi, un grup de hackeri greci a intrat în una din reţelele informatice care monitorizează acceleratorul de particule folosit în experimentul de la Geneva.

Activitatea cercetătorilor nu a fost afectată, dar sunt voci care spun că hackerii au fost foarte aproape de a accesa sistemul central care controlează experimentul. Grupul de hackeri autointitulat GST (Greek Security Team) - ?Echipa Greacă de Securitate? a creat şi o pagină web în care îi descria pe experţii IT responsabili cu securitatea informatică a acceleratorului ca fiind ?şcolari?.

Oricum, în afara avertismentului "nu vă puneţi cu noi", hackerii au declarat că nu au nicio intenţie de a se amesteca în munca cercetătorilor, potrivit Telegraph.co.uk. "Vă tragem jos pantalonii pentru că nu vrem să vă vedem alergând dezbrăcaţi, pentru a vă ascunde atunci când se va instala panica", au scris hackerii în limba greacă într-o notă postată pe reţeaua experimentului.

Încă de săptămâna trecută pagina de internet www.cmsmon.cern.ch nu mai poate fi accesată de publicul larg, în urma atacului. Oamenii de ştiinţă de la CERN, (Organizaţia europeană pentru cercetare nucleară), care se ocupă de experimentul LHC, s-au arătat îngrijoraţi de ceea ce ar fi putut face hackerii.

Aceştia au fost "la un pas" de sistemul de control computerizat care controlează unul dintre detectorii uriaşi ai maşinăriei, un magnet care cântăreşte 12.500 de tone, are 21 de metri în lungime şi 15 metri lăţime. Dacă ar fi reuşit să intre într-o a doua reţea de calculatoare, ar fi putut opri părţial uriaşul detector, potrivit unei surse citate de Telegraph.co.uk.

"Nu s-a întâmplat nimic grav. Din câte se pare, hackerii au dorit doar să demonstreze că sistemul este vulnerabil", a declarat James Gillies, purtătorul de cuvânt al CERN.

Sursa foto: afp.google.com

Antena3.ro

×
TOP articole
x close