Purtătorul de cuvânt al Guvernului a susţinut că acordul semnat la Tokyo nu prejudiciază libertatea personală a utilizatorilor de Internet.
Semnat de 22 de state membre UE, ACTA nu va putea să intre în vigoare fără acordul Parlamentului European. Obiectivul acordului, încheiat între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia este, conform PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.
Unul dintre liderii Opoziţiei din România, Victor Ponta a declarat că USL va suspenda aplicarea acordului ACTA dacă va ajunge la guvernare. De asemenea, USL dezaprobă forma actuală a acestuia, semnată de guvern în absenţa unei dezbateri publice.
Reacţia publică faţă de semnarea ACTA a fost împărţită. Au existat voci care au lăudat iniţiativa de a opri pirateria de pe Internet, cărora li s-au opus cei care consideră că acest acord este o încercare de a controla libertatea de exprimare.
Hackeri ai grupului Anonymous au atacat sâmbătă site-ul Guvernului slovac. Aceştia au protestat faţă de intenţia Executivului de a semna acordul comercial multilateral anti-contrafacere ACTA, conform AFP.
Acesta este doar unul dintr-un şir lung de site-uri europene care au fost deja atacate de Anonymous. Printre ele, site-ul Guvernului polonez şi ceh, site-ul Băncii Centrale Lituaniene şi site-ul Parlamentului European.