Telescopul Gregor, un proiect german instalat la observatorul Teide de pe insula Tenerife, este, cu diametrul său de 1,5 metri, cel mai important telescop solar din Europa şi al treilea din lume, au declarat reprezentanţii Institutului de astrofizică din Insulele Canare (IAC).
Echipat cu un sistem optic capabil să compenseze turbulenţele atmosferice, telescopul furnizează "o calitate a imaginilor pe care, până în prezent, niciun telescop solar terestru nu a obţinut-o, atât în spectrul vizibil, cât şi în infraroşu", precizează comunicatul emis de IAC.
Această tehnologie avansată va permite comunităţii ştiinţifice germane, spaniole şi internaţionale să studieze Soarele cu un grad de detaliere de neegalat până acum.
Telescopul Gregor a fost conceput "în principal pentru a studia procesele fizice de la suprafaţa vizibilă a Soarelui", a explicat cercetătorul german Oskar von der Lühe, directorul institutului Kiepenheur de fizică solară din Fribourg.
"Putem vedea astfel felul în care energia care provine din interiorul Soarelui iese la suprafaţa astrului şi este aruncată apoi în spaţiul exterior şi ajunge uneori pe Terra", a adăugat savantul german.
Spre deosebire de telescoapele solare tradiţionale, Gregor este înzestrat cu un acoperiş retractabil, care, atunci când este deschis, permite aerului să circule, evitând astfel o supraîncălzire a structurii şi oglinzilor sale.
O altă particularitate: telescopul Gregor va fi operaţional atât ziua, cât şi noaptea şi va putea, atunci când Soarele nu poate fi observat, să urmărească şi alte stele din galaxia noastră.
Gregor a costat 12,85 milioane de euro. Finanţat în majoritate de institute germane, el va fi pus la dispoziţia oamenilor de ştiinţă străini prin intermediul unor acorduri de cooperare.