Cotidianul american, care citează surse apropiate negocierilor, subliniază că această decizie ar putea reprezenta reîntoarcerea gigantului IT în China, după ce în 2010 s-a retras în Hong Kong cu operațiunile sale, denunțând în special cenzura Beijingului, drept pentru care multe din serviciile Google, inclusiv poșta electronică Gmail, fuseseră blocate de autoritățile chineze.
Android este unul dintre cele mai populare sisteme pentru dispozitivele mobile la nivel mondial, fiind folosit deopotrivă de numeroși fabricanți de smartphone-uri, chiar și de către cei chinezi, însă pentru moment în China nu există o versiune Android licențiată de Google. Producătorii locali de dispozitive mobile, printre care Xiaomi, au creat propriul sistem de operare, iar companiile IT, precum Baidu, propun propriile magazine online de aplicații, care nu se raportează deloc la gigantul Google, notează Wall Street Journal, citat de AFP.
Google vrea să ofere o versiune a magazinului său de aplicații Google Play care să conțină numai aplicații și servicii mobile care sunt autorizate de guvernul chinez și care să fie preinstalate pe noile smartphone-uri vândute în China, care să beneficieze de o versiune Android licențiată de Google și acceptată de autoritățile chineze.
Negocierile durează de mai bine de un an de zile, potrivit sursei citate de Wall Street Journal, și se speră ca până la finalul anului să fie vândute în China telefoane mobile care să aibă preinstalat Android licențiat de Google. Cei de la Google nu au comentat pe marginea acestei chestiuni.