"Google va acoperi costurile scanării acestor lucrări şi va a înfiinţa un centru de scanare în Italia," făcând lucrările disponibile pe siteul său Google Books, arăta compania.
"Acesta este primul nostru acord cu un minister al culturii al unui stat," preciza Nikesh Arora, şeful operaţiunilor globale de vânzare Google .
Pasul vine pe fondul luptei dintre edituri şi companiile tehnologice pentru dominare pe piaţa cărţilor digitale aflată într-o extindere rapidă, Google poziţionându-se ca locul de vizitat pentru potenţialii cumpărători de carte pe internet.
Acordul priveşte cărţile fără copyright publicate înainte de 1868, inclusiv lucrări ale lui Galileo Galilei sau a matematicianului şi astronomului german Johannes Kepler.
Google va oferi bibliotecilor şi copii digitale ale cărţilor pentru a fi publicate pe propriile siteuri.
Google a acceptat deja să scaneze şi să publice online cărţile de la mai multe universităţi, precum Oxford din Anglia, Columbia din New York, dar şi biblioteca din Bavaria, New York sau Lyon.
Un oficial al ministerului italian al culturii estima că proiectul va costa 100 milioane de euro, cu toate că Arota arăta că Google se aşteaptă să cheltuiască "mult, mult, mult, mult mai puţin," fără a preciza o sumă.
Centrul de scanare va presupune angajarea a 100 persoane.
Proiectul Google Books s-a lovit de probleme legale atât în Europa, cât şi în SUA.
În Franţa, un tribunal a stabilit că prin scanarea întregilor cărţi sau a unor fragmente şi postarea online, "Google a comis acte de încălcare a dreptului de autor în detrimentul Le Seuil" şi a altor două edituri.
În SUA, Google a ajuns recent la un acord după ce asociaţia editurilor americane a deschis un proces, în 2005, acuzând Google de încălcare copyright-ului.
Antena3.ro