Prin "dreptul de a fi uitat", compania americană Google poate fi obligată să elimine informaţiile care apar în rezultatele căutării, dacă utilizatorii dovedesc că datele sunt inexacte.
Judecătorii au luat această decizie după ce au analizat situaţia expusă de doi directori ai unei societăţi de investiţii.
Se pare că cei doi au cerut ca Google să elimine rezultatele care critică modelul de investiţii al companiei lor.
Mai mult, Google trebuia să şteargă şi fotografiile în miniatură ale celor doi, fiind două cereri pe care compania americană le-a respins.
În 2014, CJUE a introdus "dreptul de a fi uitat", oamenii având posibilitatea de a solicita ca informaţiile inadecvate despre ei să fie şterse din motoarele de căutare.
Cu toate acestea, regulile de referinţă ale UE, privind confidenţialitatea, precizează că "dreptul de a fi uitat" este anulat atunci când prelucrarea datelor cu caracter personal este necesară pentru exercitarea dreptului la informare, notează ziare.com.
Pentru evitarea conflictelor, implementarea acestui drept este condiţionată de găsirea unui echilibru între libertatea de acces la informaţii şi confidenţialitate.
"Din 2014, am muncit din greu pentru a implementa dreptul de a fi uitat în Europa şi pentru a găsi un echilibru sensibil între dreptul oamenilor de acces la informaţii şi confidenţialitate", a declarat un purtător de cuvânt.