Astfel, de luni, vizitatorii Google.cn sunt redirecţionaţi spre serviciul Google de limbă chineză din Hong Kong. Noua pagină arăta, conform traducerii Google, "Bun venit la Google Search din noua casă din China."
Încercarea Google de a ajunge la un compromis ar putea pune capăt unui impas ce durează de la începutul anului, ce a opus cea mai puternică companie pe internet cu guvernul celui mai populat stat.
Google intenţionează să menţină birourile de vânzare şi programare în China, pentru a avea un cap de pod în ţară, şi continuă să vândă reclama pentru versiunea chineză a motorului său de căutare din SUA.
Cu toate acestea, gigantul de internet riscă. Revolta contra cenzurii riscă să ameninţe creşterea Google, mai ales dacă pasul va face ca guvernul chinez să se răzbune prin împiedicarea companiei de a face afaceri.
De exemplu, partidul la putere ar putea folosi filtrele pentru a bloca accesul poporul din China continentală la serviciul Google din Hong Kong.
Pe 12 ianuarie, compania americană a promis să renunţe le restrângerile impuse de guvern asupra internetului, după ce descoperit că Google, alături de alte 20 de companii din SUA, a fost ţinta unui atac de hacking din China.
Oricum, China a condamnat decizia Google de a pune capăt auto-cenzurii siteului Google.cn şi a-şi redirecţiona activitatea spre Hong Kong .
Un oficial al Biroului pentru Informaţii al Consiliului de Stat (SCIO) sublinia că "societăţile străine care operează în China trebuie să se supună legilor chineze. Google a violat promisiunea scrisă făcută la intrarea pe piaţa chineză. Este total greşit să se oprească filtrarea căutărilor şi să facă acuzaţii la adresa Chinei pentru atacuri de hacking. Ne opunem ferm politizării chestiunilor comerciale şi ne exprimăm nemulţumirea şi furia pentru acuzaţiile şi practicile iraţionale ale Google Inc."
Acesta sublinia importanţa respectării legislaţiai chineze, caz în care ?sălutăm operaţiunile şi dezvoltarea din China. Dacă Google insistă pentru desfiinţarea serviciului de căutare de pe siteul chinezl este problema internă Google . Dar aceasta trebuie să respecte legea chineză şi vama internaţională.
Antena3.ro