Directorul general de la Google, Larry Page, a venit cu această idee din cauza popularităţii tot mai mare a reţelelor de socializare precum Facebook sau Twitter, care reprezintă o ameninţare pentru cel mai mare motor de căutare de pe Internet.
Google+ are o structură asemănătoare cu cea a Facebook-ului, având ca şi puncte principale de interes fotografiile şi fluxul de informaţii despre prietenii utilizatorului şi subiectele de interes ale acestuia.
Ceea ce noul serviciu susţine că are superior (si totodata diferit) faţă de reţeaua lui Zuckerberg este intimitatea şi securitatea datelor utilizatorilor. Doar primul modul, Google Circles, este asemanator cu Facebook, dar nici acesta nu e o copie: cercurile de prieteni sunt unidirecţionale - un utilizator poate avea pe cineva în cercul lui de prieteni, dar asta nu înseamnă că şi prietenul trebuie să îl aibă pe utilizator în cercul lui).
Analiştii sunt oarecum sceptici în privinţa succesului noului proiect demarat de Google, considerând că a încerca să convingi Internetul să adere la o nouă reţea de socializare este un lucru dificil pentru oricine. Google ar putea atrage însă prin noutatea unui video chat, care în sistemul de videoconferinţă imaginea se mută pe cel care vorbeşte în mod automat. Un alt plus îl reprezintă Google Sparks, care este o căutare personalizată ce la Facebook nu există.
Google+ poate fi folosit momentan doar pe bază de invitaţie, având un număr redus de membri, urmând să fie deschis publicului larg cândva în viitor, la o dată încă nespecificată.