ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE //Sezonul estival bate la uşă, încep uşor, uşor concediile şi, bineînţeles, momentele frumoase, care nu trebuie uitate. Majoritatea celor care pleacă în vacanţă la mare, munte sau în străinătate, încearcă să le imortalizeze cu o cameră foto digitală sau, de ce nu, cu o cameră video.
Deşi nu este cel mai nou camcorder de la Sony, fiind lansat anul trecut cam în această perioadă, HDR-TG3E poate fi o alegere bună, datorită filmuleţelor care au o calitate ridicată dar şi pentru că este în continuare unul dintre cele mai mici şi mai uşoare camcordere video Full HD din lume. Camera poate lăsa însă de dorit în anumite prvinţe, dar toate acestea sunt prezentate în rândurile de mai jos.
Designul camerei este destul de reuşit, fiind un device compact, elegant prin forma sa, dar şi rezistent la uzură şi şocuri datorită materialului utilizat la carcasă: titaniul. Sony HDR-TG3E măsoară 63 de milimetri în adâncime, 119 înălţime, 32 în lăţime, iar greutatea este de 240 de grame, fără baterie. Mulţumită acestor măsuri, camera nu necesită neapărat un rucsac pentru a fi transportată. Este suficient de mică şi uşoară, putând încăpea chiar într-un buzunar ceva mai generos de la pantaloni sau de la o geacă.
Camcorder-ul dispune de un display LCD senzitiv şi rotativ (2,7 inci şi 211.200 pixeli). Calitatea imaginilor redate de acest ecran este suficient de bună, existând o singură problemă ? cea a filmării în condiţii de soare puternic, când imaginea afişată poate fi destul de greu de distins. În această privinţă, ar fi fost bun un display OLED.
Pe de altă parte, mulţumită ecranului cu touchscreen, Sony a reuşit să elimine o parte din butoane, astfel încât există doar cel on/ off, alte două pentru display şi modul easy, plus încă trei comasate pe cantul camerei, (pentru zoom, comutare între modul foto/ video şi REC), impresia per total fiind a unui dispozitiv foarte aerisit din acest punct de vedere.
Sony HDR-TG3E oferă sunet surround, înregistrarea fiind realizată pe 5,1 canale. Acest lucru va fi apreciat de utilizatorii cu sistem Home Theatre, şi nu numai, datorită sunetului clar, cu efect foarte apropiat de realitate.
Capitolul imagine este cel la care excelează camcorder-ul mulţumită senzorului ClearVid CMOS 1/5.0 combinat cu obiectivul Carl Zeiss Vario-Sonnar cu zoom optic 10x (zoom digital 120x) şi cu procesorul rapid de imagine BIONZ.
Rezoluţiile oferite (High Definition, AVCHD (1920 x 1080i, 1440 x 1080 pixeli) / Standard Definition, MPEG2) sunt şi ele un punct trecut la plusuri. Asta deoarece se poate opta fie pentru cea mai bună imagine (1920 x 1080 pixeli), fie pentru o calitate mai scăzută a capturii, dar care ocupă mai puţin spaţiu pe suportul Memory Stick PRO Duo. În pachetul cu care vine camera este inclus un card de 4GB, capacitatea maximă de stocare suportată fiind de 16GB.
Astfel, la evenimentele speciale se poate înregistra la rezoluţia maximă, iar în cazul în care camera este utilizată într-o excursie, şi cardul de memorie are o capacitate mai mică, există opţiunea unor rezoluţii mai scăzute. Calitatea imaginii nu are însă prea mult de suferit. Totul ţine de preferinţele utilizatorului şi de circumstanţe.
Funcţia de ?Face Detection? este şi ea utilă deoarece reglează automat focalizarea, expunerea, echilibrul de culoare şi nuanţa pielii. De asemenea, ?D-Range Optimiser? reglează expunerea şi contrastul pentru portrete cu iluminare din spate expuse uniform.
Fotografiile realizate cu camcorder-ul Sony nu sunt de cea mai bună calitate, la cei 4 megapixeli, însă device-ul nu a fost construit pentru capturarea imaginilor statice.
Sony HDR-TG3E are un mod pentru activare rapidă, "Quick On", ce asigură pornirea imediată din modul ?sleep?. Datorită acestuia, utilizatorul poate fi sigur că va captura imediat un eveniment apărut pe neaşteptate. Tot ce trebuie să facă este să deshidă ecranul şi să apese ?REC?. Aparatul va începe înregistrarea foarte repede, fiind pregătit de acţiune în mai puţin de o secundă.
Meniul camerei este destul de uşor de utilizat, odată învăţat. Spre exemplu, filmuleţele sau fotografiile nedorite pot fi şterse cu uşurinţă după ce este depistată locaţia funcţiei. De asemenea, rezoluţia se poate schimba suficient de rapid, de îndată ce este învăţată ?cărarea? către această funcţie.
Display-ul senzitiv de 2,7 inci uşurează foarte mult operaţiunile efectuate la alte camere din butoane. Pentru a accesa funcţiile este necesară o apăsare moderată. Singura parte proastă aici este faptul că ecranul se umple rapid de amprente, iar în condiţii de luminozitate puternică filmuleţele redate se disting mai greu.
Toate bune şi frumoase până aici, camcorder-ul este mic şi uşor, sunetul e excelent, imaginea la fel, zoom-ul este mai mult decât suficient. Problemele apar însă în momentul în care utilizatorul se întoarce fericit acasă şi încearcă vizioneze pe calculator ceea ce a filmat în excursie.
Dacă foloseşte pentru prima dată o astfel de cameră şi, din diverse motive, nu mai are softul cu care vine camera, va avea surpriza să descopere că nu poate vedea filmuleţele înregistrate în formatul AVCHD. Fişierele .MTS nu sunt decodate de codecurile obişnuite, instalate pe majoritatea calculatoarelor. Cei care au utilizat deja asemenea camere video înţeleg mai bine despre ce este vorba.
După îndelungi căutări pentru un codec AVCHD, cea mai bună soluţie pare a fi un program de transformare a filmuleţelor în fişiere mai uzuale, de tipul .MPG sau .AVI. Problema aici este că o oră de filmuleţe este convertită de un astfel de program în alte câteva ore ? ceea ce înseamnă timp pierdut, plus disconfort.
Concluzii:Sony HDR-TG3E este un camcorder arătos, rezistent la şocuri (carcasă din titaniu), uşor şi mic ? poate fi depozitat chiar şi într-un buzunar. În acelaşi timp, device-ul este uşor de utilizat chiar şi de cameramanii amatori care nu doresc să se adâncească în multitudinea de funcţii şi setări, ci preferă modul automat.
Filmuleţele realizate outdoor sunt de o calitate remarcabilă, cele indoor au o calitate ceva mai scăzută, dar, per total, sunt ok. Camera poate fi conectată la un televizor HD, cu ajutorul unui cablu hdmi, calitatea imaginilor vizionate în acest fel fiind foarte bună, iar sunetul, aşijderea, mai ales dacă utilizatorul dispune şi de un sistem Home Theatre.
Faptul că cel care foloseşte camcorderul nu va pierde niciun eveniment apărut pe neaşteptate, datorită rapidităţii cu care camera începe să înregistreze, este iarăşi un punct în plus. Dacă sunt depăşite problemele legate de decodarea fişierelor .MTS este greu să găseşti vreun defect camerei. Sony HDR-TG3E costă aproximativ 2.600 de lei la magazinele de specialitate din ţară.
Text: Florin Tulbure, Antena3.roFoto: Mihai Ion, Antena3.ro