Antena 3 CNN High Tech O furtună elecromagnetică a distrus majoritatea sateliților Starlink lansați recent de SpaceX

O furtună elecromagnetică a distrus majoritatea sateliților Starlink lansați recent de SpaceX

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 18:56 09 Feb 2022 Modificat la 18:56 09 Feb 2022
Satelit SpaceX
O furtună elecromagnetică a distrus majoritatea sateliților Starlink lansați recent de SpaceX Sursa foto: Getty Images/ ESA

SpaceX a pierdut 40 din cei 49 de sateliți Starlink pe care i-a lansat săptămâna trecută, ca urmare a unei furtuni geomagnetice, a anunțat compania.

Firma lui Elon Musk a lansat sateliții pe orbita joasă a Pământului pe 3 februarie de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

”Din păcate, sateliții lansați joi au fost afectați în mod semnificativ de o furtună geomagnetică, vineri. Aceste furtuni fac ca atmosfera să se încălzească și densitatea atmosferică la altitudinile joase să crească”, a spus SpaceX într-un comunicat, scrie The Guardian.

Viteza și severitatea furtunii au dus la o ”reducere atmosferică” care a fost cu până la 50% mai mare decât în ​​timpul lansărilor anterioare. Furtunile geomagnetice sunt rezultatul interacțiunilor dintre vântul solar – un flux de particule încărcate de la soare – și câmpul magnetic al Pământului.

Deși sateliților li s-a ordonat ”să se adăpostească de furtună” zburând ”la margine (ca o foaie de hârtie)”, ei nu au reușit să efectueze manevrele necesare pentru a ajunge pe orbită.

”Până la 40 dintre sateliți vor reintra sau au reintrat deja în atmosfera Pământului. Sateliții care deorbitează prezintă un risc zero de coliziune cu alți sateliți”, a transmis SpaceX.

Sateliții Starlink sunt proiectați să se dezintegreze la reintrarea în atmosfera Pământului, ”însemnând că nu se creează resturi orbitale și nicio piesă de satelit nu atinge solul”.

SpaceX a lansat deja 2.000 de sateliți Starlink și are permisiunea autorităților americane de a trimite până la 12.000 în total. Acest lucru a atras îngrijorări tot mai mari din partea astronomilor, care se tem că o ”megaconstelație” de zeci de mii de sateliți ar putea distruge cerul nopții și, de asemenea, ar împiedica capacitatea oamenilor de știință de a studia universul îndepărtat.

×
x close