Antena 3 CNN High Tech Facebook renunță la software-ul de recunoaștere facială

Facebook renunță la software-ul de recunoaștere facială

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 21:45 02 Noi 2021 Modificat la 21:45 02 Noi 2021
Facebook/ recunoastere faciala
Facebook renunță la sistemul de recunoaștere facială Sursa foto: Hepta.ro

Schimbarea este una masivă atât pentru industria tehnologică, cât și pentru o companie, cunoscută pentru colectarea unor cantități mari de date despre miliardele de utilizatori ai săi.

Facebook, care și-a schimbat numele companiei în Meta la sfârșitul lunii octombrie, a mai spus că intenționează să ștergă datele pe care le-a adunat prin utilizarea acestui software, adică fețele a peste un miliard de oameni.

Schimbarea a fost anunțată într-o postare pe blog, scrisă de vicepreședintele pentru inteligență artificială Jerome Pesenti. Aceasta vine în timp ce compania se confruntă tot mai multe presiuni din partea autorităților de reglementare cu privire la practicile sale de moderare a conținutului, la nivel global, în urma publicării a sute de documente interne.

Pesenti a scris că cea mai mare rețea socială din lume va dezactiva sistemul de recunoaștere facială în săptămânile următoare „ca parte a unei mișcări la nivel de companie de a limita utilizarea recunoașterii faciale în produsele noastre”.

Cu toate acestea, Facebook va lucra în continuare la tehnologia de recunoaștere facială și ar putea să o folosească în produsele sale - de la rețelele sociale până la o pereche futuristă de ochelari de fotografiere, pe viitor.

”Privind în viitor, încă vedem tehnologia de recunoaștere facială ca un instrument puternic, de exemplu, pentru persoanele care trebuie să își verifice identitatea sau pentru a preveni frauda și uzurparea identității”, a scris Pesenti. 

”Trebuie să comparăm cazurile de utilizare pozitive pentru recunoașterea facială cu preocupările preocupările crescânde ale societății, mai ales că autoritățile de reglementare nu au furnizat încă reguli clare”, a scris Pesenti.

Kirsten Martin, profesor de etică a tehnologiei la Universitatea Notre Dame, a numit decizia ”un bun exemplu de presiune de reglementare”, deoarece sistemul de recunoaștere facială al companiei a fost mult timp vizat de autoritățile de reglementare.

”Volumul de imagini pe care Facebook a trebuit să le mențină și să le asigure a fost o vulnerabilitate constantă pentru Facebook – atât în ​​ceea ce privește costul, dar și în ceea ce privește încrederea”, a spus Martin.

Decizia de a renunța la software-ul respectiv și de a șterge datele care sunt legate de utilizatorii existenți ai funcției marchează o schimbare la față pentru Facebook, care a fost un utilizator major și susținător al tehnologiei. De ani de zile, rețeaua de socializare a permis oamenilor să opteze pentru o setare de recunoaștere facială care îi eticheta automat în imagini și videoclipuri.

Pesenti a scris că mai mult de o treime dintre utilizatorii activi zilnici ai companiei folosit această setare, adică mai bine de 643 de milioane de oameni, pentru că Facebook avea 1,93 miliarde de utilizatori activi zilnic în al treilea trimestru al anului 2021.

×
x close