Cu toate că pare puțin probabil că o aplicație de telefon inteligent se poate pune cu un vaccin antigripal, ei bine, creatorii Sickweather.com, susțin că site-ul lor ajută la evitarea contactului cu virușii.
Site-ul Sickweather s-a lansat în această săptămână în Statele Unite. Oricine de pe planetă se poate înscrie pe el, chiar și românii, pentru a afla dacă au șanse să se îmbolnăvească în perioada următoare.
Pentru a analiza situația bolilor infecțioase de pe planetă, profesioniștii din domeniul sănătății folosesc deja instrumente online, precum Google Flu Trends, Harta Sănătății sau Rețeaua Globală pentru Sănătate Publică.
Dar cei de la Sickweather susțin că metoda lor e diferită și mai bună deoarece folosesc informații în timp real culese de pe site-urile de socializare, și nu informații din știri sau de pe motoarele de căutare. În plus, poate fi utilizat și de persoanele obișnuite, nu doar de doctori sau specialiști. Deja, site-ul este supranumit ”Facebook pentru ipohondri”.
Cei care își fac cont pe Sickweather, scrie BBC.co.uk, pot urmări o hartă cu regiunile unde au fost raportate ”simptomele” colorate cu portocaliu. Imediat după lansarea website-ului, o mare parte a coastei de est a Statelor Unite era deja portocalie. Mai mult, utilizatorul poate ”coborî” virtual până la nivelul străzii, pentru a vedea cine este bolnav la el în cartier.
Graham Dodge, unul dintre creatorii site-ului, spune că acesta va deveni mai folositor pe măsură ce se înscriu mai mulți oameni.
”Cei care încearcă să evite îmbolnăvirea, fie pentru că au sistemele imunitare slabe, sau doar au ceva de făcut și trebuie să fie sănătoși, pot folosi Sickweather pentru a vedea unde se raportează cazurile de îmbolnăvire, până la nivelul străzii, astfel încât pot fi pregătiți sau pot evita zona”, a declarat Graham Dodge.
”Alți utilizatori ar putea vrea să afle că nu sunt singurii care prezintă aceste simptome”, a mai spus Dodge.
”Așa cum radarele Doppler scanează pentru a afla indicatorii de vreme rea, Sickweather scanează rețelele de socializare pentru indicatorii privind eventualele afecțiuni, permițând utilizatorului să afle ce șanse are să se îmbolnăvească, după cum se uită la vreme pentru a afla unde plouă”, se arată pe site-ul Sickweather.