Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV) a mai dat câteva lovituri gigantului internaţional după ce a câştigat un proces privind nerespectarea drepturilor la intimitate împotriva Facebook.
La precedenta confruntare în Justiţie, grupul german a acuzat compania lui MarK Zuckerberg că serviciul de Friend Finder nu oferă o explicaţie exhaustivă a implicaţiilor pe care le au aplicaţiile Facebook cu privire la informaţiile cu caracter personal ale utilizatorilor.
Asemenea majorităţii aplicaţiilor sale, noul Facebook App Center accesează diverse informaţii private ale utilizatorilor care îşi dau acceptul, de la detalii de contaxt, sex, adresă, până la listă de prieteni, fotografii şi sesiuni de chat.
Problema, conform VZBV, este aceea că Facebook nu prezintă informaţii suficient de explicite, care să arate tot ce se întâmplă cu datele utilizatorilor înainte să le ceară acestora să apese butoanele de "Play game" "Send to mobile" sau "Visit website".
Grupul pentru protecţia consumatorilor a anunţat că va acţiona Facebook în judecată, deoarece încalcă legile europene pentru protejarea datelor prin această omitere a cererii explicite a acceptului utilizatorilor pentru prelevarea datelor personale.
Reţeaua de socializare a primit termen până pe 4 septembrie pentru a remedia problema, conform VZBV. Reprezentanţii Facebook nu au dat un răspuns oficial acuzaţiilor, dar au anunţat că investighează situaţia.
Aceasta nu este prma oară când reţeaua de socializare are probleme cu legea europeană, un tribunal din Hamburg investighează tehnologia de recunoaştere facială lansată de Faebook, iar în martie, un tribunal din Berlin a obligat reţeaua să înceteze să folosească fotografiile utilizatorilor în anunţurile publicitare de pe site fără permisiunea explicită a acestora.
Facebook nu este singura companie care a fost adusă în faţa Justiţiei pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor la intimitate. În urma unor plângeri, Microsoft şi Google au primit interdicţia de fotografia străzile pentru hărţile lor interactive.