Compuşi extraşi din malţul nematurat şi particule de lemn de stejar afumat au fost trimise pe ISS prin intermediul unui vehicul spaţial de tip cargo, fără echipaj uman la bord, lansat în octombrie 2011.
Oamenii de ştiinţă vor să înţeleagă felul în care acestea interacţionează pe orbita terestră, unde forţa de gravitaţie este aproape nulă.
Potrivit reprezentanţilor firmei NanoRacks LLC, compania americană care sprijină acest proiect, înţelegerea felului în care gravitaţia influenţează procesul de maturare va stimula multe industrii, inclusiv pe cea a producătorilor de whisky, încurajându-le să conceapă noi produse în viitor.
Experimentul din spaţiu, prezentat la Edinbugh International Science Centre, va dura cel puţin doi ani.
Moleculele trimise în spaţiu provin de la două tipuri de substanţe din clasa terpenelor - substanţe adeseori cu miros şi gust aromat.
Aceasta este pentru prima oară când oamenii studiază interacţiunea terpenelor cu alte molecule în condiţii de imponderabilitate.
Oamenii de ştiinţă vor măsura interacţiunea dintre aceleaşi tipuri de molecule şi în condiţii gravitaţionale obişnuite, pe Terra, pentru a compara apoi rezultatele.