"Am incheiat un acord pentru a forma echipe de reacţie rapidă pentru a proteja sistemele informatice ale NATO", a precizat secretarul general Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.
Decizia a fost luată de cei 28 de miniştri în cursul primei reuniuni ministeriale consacrată apărării cibernetice în cadrul Alianţei.
"Este o problemă serioasă căreia îi dăm atenţia cuvenită" deoarece "poate avea consecinţe devastatoare", a adăugat Rasmussen. Acesta a precizat că sistemul de apărare al NATO împotriva atacurilor informatice va fi "pe deplin operaţional până la toamnă".
Numai anul trecut, reţeaua Alianţei s-a confruntat cu "peste 2.500 de cazuri de activitate cibernetică anormală sau cu tentative de intruziune", adică "o dată la trei ore, ziua şi noaptea, în fiecare zi a anului", a mai spus Rasmussen.
Protecţia NATO "este o primă fază. A doua va fi examinarea felului în care Alianţa poate răspunde cererilor aliaţilor care se confruntă cu atacuri cibernetice", a adăugat oficialul NATO. "Un atac împotriva unui aliat ne poate afecta pe toţi dacă nu este combătut rapid", conform acestuia.
În 2008, NATO a creat un Centru de cercetare şi formare pentru apărare cibernetică (CCDCOE) la Tallinn, în Estonia.