Antena 3 CNN High Tech Electronicele ar putea veni "echipate" din fabrică cu viruşi

Electronicele ar putea veni "echipate" din fabrică cu viruşi

1 minut de citit Publicat la 10:08 14 Mar 2008 Modificat la 10:08 14 Mar 2008
Electronicele ar putea veni "echipate" din fabrică cu viruşi
De la iPod-uri până la sisteme de navigaţie, unele dintre cele mai populare gadget-uri din zilele noastre "aterizează" în rafturile magazinelor cu viruşi pre-instalaţi, din fabrică. Aceşti viruşi ajută la furtul parolelor, deschid calea hacker-ilor şi facilitează spam-ul. Utilizatorii computerelor au fost avertizaţi de-a lungul anilor în privinţa viruşilor ce pot fi contractaţi de pe internet, prin download-ul materialelor porno sau a ataşamentelor de pe mail. Acum însă, consumatorii se confruntă cu o nouă ameninţare digitală, doar prin conectarea unui aparat nou-nouţ la computer.

Stau mărturie recentele descoperiri de acest gen care au inclus gadget-uri foarte cunoscute (precum iPod-ul de la Apple, rame de fotografii digitale sau dispozitive de tip GPS) în categoria dispozitivelor care au fost infectate cu viruşi cu toate că erau noi. În cele mai multe cazuri, viruşii provin din fabricile chinezeşti care încearcă să menţină un preţ scăzut al dispozitivelor fabricate, făcând astfel rabat de la calitate.

Viruşii par a proveni de la un prost control al calităţii, fiind posibil ca unul dintre muncitori să conecteze aparatul la care lucrează la un computer infectat, folosit pentru testarea produselor. Aceste produse digitale sunt echivalentul celor toxice care au invadat pieţele din toată lumea, inclusiv pastă de dinţi şi mâncare pentru animale otrăvitoare sau jucării acoperită cu vopsea toxică.

Problemele ar putea fi însă mult mai mari şi mai frecvente, susţine CNN, dacă suspiciunile privind neatenţia angjaţilornu se confirmă iar virusul este introdus în echipamentele electronice cu intenţie, de către un angajat, sau chiar de un hacker. Nu se ştie cu precizie câte aparate virusate au fost vândute din cauza companiilor producătoare care ţin în secret aceste infoemaţii.

Ţinând însă cont de producerea în masă a acestor dispozitive, pe piaţă s-ar putea afla un număr uriaş de echipamente electronice virusate. "Este exact ca atunci când aprinzi lumina în bucătărie şi descoperi foarte mulţi gândaci care dispar instantaneu. Crezi că ai prins un gândac şi ai rezolvat problema dar de fapt sunt alte câteva sute pe care nu-i vezi", a declarat Marcus Sachs, fost angajat al serviciului de securitate cibernetică al Casei Albe.

Unii jurişti consideră că infecţiile produse la fabricarea produselor ar putea să dea mari bătăi de cap distribuitorilor acestora, dacă utilizatorii lor pot demonstra că au fost infectate cu viruşi.

Antena3.ro

×
x close