
Frenezia de a crea artă în stilul îndrăgitului studio de animaţie japonez Ghibli folosind instrumentul de generare a imaginilor cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI) ChatGPT a dus la o creștere record a numărului de utilizatori pentru chatbot-ul OpenAI săptămâna trecută, care a trebuit să limiteze temporar accesul la instrument din cauza supraîncărcării serverelor, relatează Reuters.
Utilizatori de pe tot globul au inundat rețelele sociale cu imagini bazate pe stilul animaţiilor produse de Studio Ghibli, fondat de renumitul regizor Hayao Miyazaki, cunoscut pentru filme precum „Spirited Away” și „My Neighbor Totoro”, după ce compania AI a lansat actualizări ale modelului său GPT-4o, permițând capabilități avansate de generare de imagini.
Drept urmare, chatbot-ul a fost lovit de o serie de erori și întreruperi la scară redusă în ultima săptămână. „Tinem lucrurile sub control, dar ar trebui să vă așteptați ca noile versiuni de la OpenAI să fie întârziate, ca lucrurile să se întrerupă și, uneori, ca serviciul să fie lent, pe măsură ce ne confruntăm cu provocările legate de capacitate”, a declarat marți cofondatorul OpenAI, Sam Altman.
Utilizatorii activi săptămânali medii ai ChatGPT au depășit pragul de 150 de milioane pentru prima dată în acest an, potrivit datelor companiei de cercetare de piață Similarweb. De asemenea, utilizatorii activi, veniturile din abonamentul în aplicație și descărcările de aplicații au atins un nivel maxim săptămâna trecută, conform datelor SensorTower. Totodată, descărcările globale de aplicații și utilizatorii activi săptămânal din aplicația ChatGPT au crescut cu 11% și, respectiv, 5% față de săptămâna anterioară, în timp ce veniturile din achizițiile în aplicație au crescut cu 6%.
Nu toată lumea a fost încântată de utilizarea pe scară largă a instrumentului AI pentru efectul Ghibli, ridicând probleme referitoare la potențialele încălcări ale drepturilor de autor.
Potrivit Forbes, fanii Studio Ghibli au criticat acest trend, motivând că utilizarea generatoarelor de imagini AI pentru a copia stilul personal al unui artist este direct împotriva etosului Studio Ghibli și al co-fondatorului său Hayao Miyazaki.
„Peisajul juridic al imaginilor generate de AI care imită stilul distinctiv al Studio Ghibli este un teren incert. Legea drepturilor de autor a protejat în general doar expresii specifice, mai degrabă decât stilurile artistice în sine”, a declarat Evan Brown, partener la firma de avocatură Neal & McDevitt, pentru Reuters.
În 2016, Miyazaki era critic cu privire la imaginile generate de AI, spunând că nu și-ar dori deloc să folosească această tehnologie în munca lui, potrivit Euronews. Un clip din acelaşi an îl arată cum vizionează o animație generată cu ajutorul AI, după care spune: „Simt cu tărie că aceasta este o insultă la adresa vieții”. Clipul se termină cu Miyazaki adăugând: "Simt că ne apropiem de sfârșitul timpurilor. Noi, oamenii, ne pierdem încrederea în noi înșine".