Evenimentul s-a desfăşurat sub denumirea de "Cyber ShockWave" şi a fost organizat de Bipartisan Policy Center (BPC). O sală a unui hotel din Washington a îndeplinit, pentru o zi, rolul încăperii ultrasecurizate unde preşedintele american s-ar întâlni cu serviciile sale de securitate în caz de criză, informează AFP.
Potrivit foştilor demnitari americani, în cazul unui atac cibernetic lansat împotriva Statelor Unite, reţelele de telefonie mobilă şi fixă ar fi întrerupte, internetul ar deveni extrem de lent, iar economia s-ar bloca şi avioanele ar fi reţinute la sol. În acelaşi timp, zeci de milioane de americani ar rămâne pe întuneric, întrucât un eventual atac cibernetic ar afecta şi reţeaua electrică.
Participanţii la simulare au ridicat o serie de probleme privind politica externă şi mododul în care ar afecta un eventual atac cibernetic realaţiile cu alte state. "Dacă trebuie să neutralizăm un server în Rusia, ruşii vor considera aceasta drept un atac?? a întrebat fostul secretar pentru Securitate Internă, Michael Chertoff.
În cadrul evenimentului au mai fost discutate măsurile care ar putea fi luate într-un asemenea caz, precum şi recomandările care ar trebui făcute preşedintelui. "Dacă este vorba despre un atac împotriva Statelor Unite, preşedintele, în calitate de comandant suprem, poate utiliza toate prerogativele sale, potrivit voinţei sale", a precizat Jamie Gorelick.
Evenimentul a fost realizat cu ajutorul lui Michael Hayden, un fost director al CIA, în scopul de a ?educa publicul în legătură cu vulnerabilitatea? SUA.
Antena3.ro