Antena 3 CNN High Tech Dragoș Stanca, despre sancţiunile Guvernului pentru reţelele sociale: „Sunt sceptic că vor da rezultate. Nu există mijloace legale”

Dragoș Stanca, despre sancţiunile Guvernului pentru reţelele sociale: „Sunt sceptic că vor da rezultate. Nu există mijloace legale”

B.C.
2 minute de citit Publicat la 13:50 16 Ian 2025 Modificat la 13:51 16 Ian 2025
oameni care folosesc telefoanele
Marcel Ciolacu anunță amenzi drastice pentru rețelele sociale care favorizează un anumit candidat. FOTO: Getty Images

Dragoș Stanca, antreprenor și expert media, a declarat, joi, referitor la decizia Guvernului de a amenda marile rețele sociale care nu respectă legislația electorală, că, „deși intenția este bună, este foarte sceptic că va avea un rezultat practic”. El a mai explicat că „nu există mijloacele legale necesare pentru ca această inițiativă să aibă succes, pentru că aceste companii nu raportează local venituri, ci sunt globale”.

„Rezolvă o problemă de imagine, că Guvernul e preocupat de acest subiect și foarte bine face, problema este însă în altă parte, companiile Big tech sunt mai puternice decât foarte multe guverne din lume, ca dovadă și fosta campanie anunțată tot de Ciolacu împotriva știrilor false și a publicității înșelătoare de pe platformele social media, care prin platforma „no fake” ar fi trebuit ca românii să reclame publicitatea falsă și Meta imediat să o dea jos. Personal, am raportat zeci de bucăți de publicitate falsă, multe dintre ele sunt încă online după luni de zile, deci problema nu e legată de intenția de a sancționa”, a declarat Dragoș Stanca.

Antreprenorul a explicat că aceste companii de social media „obțin peste 300 de milioane de euro din publicitate”.

„Intenția Guvernului e bună, trebuie introduse și sancțiuni, nu poți să ai doar avantaje și nu te poți ascunde la infinit după scuza că suntem doar o platformă și nu știm cine difuzează publicitate înșelătoare. Sunt foarte sceptic că va avea succes această inițiativă, nu cred că există mijloacele legale atât timp cât aceste companii nu raportează local venituri, ci sunt companii globale”, a mai afirmat Stanca.

De asemenea, a adăugat că „e o decizie bună ca intenție”, dar că este „foarte sceptic că va avea un rezultat practic”.

„În mod normal ar trebui în mod sau altul să se facă un calcul aproximativ al veniturilor reale pe care aceste platforme le obțin din România și se poate. Aceste date le au doar aceste companii. Putem aplica amenzi local, raportate la o cifră de afaceri globală a acestor companii? Mă îndoiesc că se poate din punct de vedere practic, dar colegii fiscaliști sau specializați în drept și relații internaționale ar putea să lămureasă acest lucru. România rerezintă 0,06% din veniturile totale ale acestor platforme social media”, a mai spus el.

Guvernul adoptă joi noile reguli pentru alegerea președintelui României, care prevăd, printre altele, amenzi uriaşe pentru marile rețele sociale care nu respectă legislația electorală. „Regulile vor fi aceleași pentru toți”, a afirmat premierul Ciolacu, la începutul ședinței care va stabili data alegerilor prezidenţiale pentru 4 mai.

×
x close