În ciuda investiţiilor masive ale producătorilor, în cercetarea unor metode de a prelungi durata de viaţă a bateriilor, progresul în acest domeniu este foarte lent.
Cantitatea de energie înmagazinată într-o baterie produsă în 1995 nu s-a dublat până în 2007. Iar de atunci, creşterea a fost mai mică de 30 de procente.
Totuşi, astăzi există laptopuri ale căror baterii ţin aproximativ zece ore, dublu în comparaţie cu cele de acum câţiva ani.
Principalul progres a fost în folosirea unor materiale noi, în primul rând înlocuirea nichelului cu litiu. Dar, elementele chimice sunt relativ puţine şi nu toate sunt folositoare în acest caz.
Companiile, până la inventarea unor noi tehnologii,luptă pentru a găsi soluţii să stoarcă ultimele picături de energie din acumulatorii şi bateriile de astăzi.
Apple, pentru Mac-uri, foloseşte o tehnică prin care se conservă energie de la programele care rulează în background. Sistemele de operare oferă tot mai multe funcţii de economisire a energiei, iar pe partea de telefonie mobilă producătorii oferă funcţii ce prelungesc semnificativ durata de viaţă a unei baterii.
Samsung lucrează la o baterie care înlocuieşte materialele lichide şi gelul, cu materiale solide. Astfel, bateriile vor fi mai sigure şi mai flexibile. Însă nu şi mai puternice.