Antena 3 CNN High Tech De ce este recomandat să îți închizi telefonul cel puțin o dată pe săptămână? 9 sfaturi care îți pot salva datele

De ce este recomandat să îți închizi telefonul cel puțin o dată pe săptămână? 9 sfaturi care îți pot salva datele

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 16:47 23 Oct 2024 Modificat la 16:47 23 Oct 2024
inchidere telefon
Agenția Națională de Securitate (NSA) oferă sfaturi pentru a împiedica hackerii și atacatorii să îți atace dispozitivul mobil. Sursă foto: Getty Images

Smartphone-ul tău scump poate fi afectat de multe amenințări de securitate, de la phishing la malware și spyware. Nu este nevoie decât de un singur atac reușit pentru a ți se bloca telefonul, a-ți compromite datele și chiar a-ți fura identitatea. Așadar, cum te protejezi?

Într-un raport Mobile Device Best Practices, Agenția Națională de Securitate (NSA) oferă sfaturi pentru a împiedica hackerii și atacatorii să îți atace dispozitivul mobil, potrivit ZdNet. O metodă este la fel de simplă ca oprirea și pornirea telefonului.

Atacurile de spearphishing îți pot viza telefonul pentru a instala programe malware, în timp ce exploatările zero-click îți pot infecta dispozitivul fără nicio interacțiune din partea ta. Sfatul NSA? Închide-ți telefonul și apoi pornește-l din nou cel puțin o dată pe săptămână. 

Această acțiune simplă poate face mai dificil pentru hackeri să fure informații din telefonul tău, deși agenția avertizează că acest lucru nu va preveni întotdeauna un atac.

NSA a citat în raportul său mai multe alte amenințări care pot afecta dispozitivul tău mobil.

Aplicațiile rău intenționate îți pot infecta telefonul. Rețelele Wi-Fi rău intenționate pot intercepta și redirecționa traficul de pe dispozitivul tău. Spyware-urile pot monitoriza conversațiile audio și video de pe telefon. Hackerii care au acces de la distanță la dispozitivul tău pot colecta date despre apeluri sau mesaje text. Cineva care are acces fizic la telefonul tău, chiar și pentru scurt timp, ar putea, desigur, să instaleze programe malware sau spyware.

Există mai multe modalități de a te proteja. NSA sugerează:

  • Actualizează-ți aplicațiile. Asigură-te că îți actualizezi aplicațiile și sistemul de operare cu cele mai recente patch-uri de securitate.
  • Utilizează magazinele oficiale de aplicații. Instalează aplicații numai din magazinele oficiale, cum ar fi App Store al Apple sau Google Play Store.
  • Evită să dai clic pe linkuri sau pe fișiere atașate în e-mailuri și mesaje text, deoarece acestea sunt modalități comune de a declanșa programe malware.
  • Fii atent la rețelele Wi-Fi publice și evită să te conectezi la ele atunci când este posibil. În plus față de sfaturile NSA, este recomandat să utilizezi un VPN ori de câte ori te conectezi la o rețea publică.
  • Dezactivează Bluetooth. Dezactivează Bluetooth atunci când nu îl folosești pentru a preveni conectarea unui dispozitiv neautorizat la telefonul tău.
  • Folosește un cod de acces securizat. Creează un cod de acces puternic cu cel puțin șase cifre pentru a bloca și debloca telefonul.
  • Utilizează elementele biometrice. Activează scanarea facială sau a amprentelor digitale încorporată în dispozitivul tău pentru mai multă siguranță și confort.
  • Utilizează accesorii de încredere. Utilizează numai cabluri de încărcare originale sau accesorii de încărcare de la un producător de încredere. Evită stațiile publice de încărcare USB.
  • Dezactivează serviciile de localizare atunci când nu sunt necesare.

Pe lângă adoptarea sugestiilor NSA, poți apela și la o aplicație dedicată pentru a te ajuta cu securitatea mobilă. O aplicație care merită instalată este iVerify, un scaner de securitate care va căuta malware pe dispozitivul tău și se va asigura că folosești funcțiile de securitate de bază ale telefonului tău iPhone sau Android.

„Amenințările la adresa dispozitivelor mobile sunt mai răspândite și cresc în amploare și complexitate”, a declarat NSA în raportul său. „Utilizatorii dispozitivelor mobile doresc să profite pe deplin de funcțiile disponibile pe aceste dispozitive, însă multe dintre funcții oferă confort și capabilități, dar sacrifică securitatea. Acest ghid de bune practici prezintă pașii pe care utilizatorii îi pot urma pentru a proteja mai bine dispozitivele și informațiile personale.”

×
x close