În cadrul conferinţei de presă, la care au participat reprezentanţi ai Poliţiei Române şi ai firmei Business Software Alliance, s-a vorbit despre rata crescută a infracţiunilor de acest gen în ultima perioadă.
Peste 200 de dosare penale privind pirateria software sunt în prezent în lucru, a afirmat şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Claudiu Scarlatache.
Acesta a menţionat cinci lucruri de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă descărcaţi astfel de produse de pe internet:
1. Pirateria se realizează prin copierea, descărcarea, punerea la dispoziţie, vânzarea sau instalarea de copii pe calculatorul personal sau cel utilizat la locul de muncă.
2. Dacă realizaţi mai multe copii ale software-ului decât cele pe care le permite licenţa înseamnă că pirataţi.
3. Simpla punere la dispoziţie, realizare sau descărcare de copii neautorizate de software reprezintă o încălcare a legii.
4. Indiferent dacă accidental realizaţi câteva copii pentru prieteni, împrumutaţi discuri, distribuiţi sau descărcaţi software piratat de pe Internet, săvârşiţi o încălcare a drepturilor de autor.
5. Nu contează dacă faci acest lucru pentru a obţine bani sau nu - dacă ești prins reproducând software, poți fi făcut răspunzător atât sub aspect civil, cât şi penal.