Antena 3 CNN High Tech Cum să vă protejaţi cardul de credit la cumpărăturile online. 5 sfaturi care te pot scuti de multe neplăceri

Cum să vă protejaţi cardul de credit la cumpărăturile online. 5 sfaturi care te pot scuti de multe neplăceri

M.C.
1 minut de citit Publicat la 08:03 25 Noi 2014 Modificat la 08:03 25 Noi 2014
credit-cards.jpg
Plata cu cardul a ajuns în multe ţări să fie folosită mai des, în detrimentul plăţilor cu bani gheaţă. La fel, cumpărăturile online iau amploare şi, în acelaşi timp, fraudele cu carduri de credit sunt tot mai multe.

Folosirea unui card online este însoţită de anumite riscuri, însă există câteva reguli, pe care dacă le respectaţi ar trebui să fiţi feriţi de neplăceri.

1. Folosiţi detaliile cardului doar pe site-uri sigure

Asigurati-vă că site-ul unde introduceţi datele cardului foloseşte o metodă de criptare a tranzacţiei. De obicei există un certificat de securitate pe site-urile care folosesc aceste metode. De asemenea, evitaţi să trimiteţi datele cardului pe email.

2. Folosiţi carduri pre-plătite

Dacă nu vreţi să amestecaţi tranzacţiile obişnuite cu cumpărăturile online, puteţi folosi cartele pre-plătite. Acestea se găsesc uşor, iar comisionul este unul mic. Avantajul este că, chiar dacă ar fi compromis, suma de bani care poate fi luată este una limitată.

3. Urmăriţi cu atenţie istoricul tranzacţiilor

Chiar dacă băncile le monitorizează, ideal ar fi să faceţi şi dumneavoastră acest lucru. Uitaţi-vă mereu peste tranzacţii şi, dacă vedeţi ceva suspicios, anunţaţi imediat banca.

4. Folosiţi elementele adiţionale de securitate

Multe cărţi de credit oferă şi alte protocoale de securitate, care nu sunt folosite în mod implicit. De exemplu, MasterCard are un produs numit SecureCode, un cod personal pe care îl folosiţi de fiecare dată când faceţi o tranzacţie şi care nu este dezvăluit niciodată vânzătorului. Verified by Visa este un sistem ce foloseşte o parolă pentru autorizarea tranzacţiilor. Cel mai bine este să vă informaţi în privinţa opţiunilor la banca emitentă a cardului.

5. Verificaţi setările browserului

Nu folosiţi Autocomplete, pentru ca datele să nu rămână în browser. Această opţiune poate fi dezactivată şi în Chrome, Firefox, Internet Explorer sau Safari.

×
x close