Antena 3 CNN High Tech Cum să-ți protejezi datele personale de atacul hackerilor pe perioada vacanței. De ce sunt mai mari riscurile acum

Cum să-ți protejezi datele personale de atacul hackerilor pe perioada vacanței. De ce sunt mai mari riscurile acum

3 minute de citit Publicat la 11:15 07 Iul 2016 Modificat la 11:15 07 Iul 2016
programming-593312_960_720.jpg

Datele personale de pe telefon, laptop sau tableta sunt mult mai expuse riscului de a fi atacate pe durata vacantei de vara, cand turistii in cautare de internet gratuit se conecteaza frecvent la retele publice de Wi-Fi.

Specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender sustin ca informatiile personale de pe telefon, laptop sau tableta sunt mult mai expuse riscului de a fi compromise sau furate pe durata vacantei de vara, cand turistii in cautare de internet gratuit se conecteaza la retele publice de Wi-Fi, fara sa tina cont de riscurile de securitate.

Din moment ce accesul la internet in roaming poate genera costuri suplimentare in factura la mobil, turistii obisnuiesc sa se conecteze frecvent la retele Wi-Fi, pe care le considera inofensive. Contrar asteptarilor, conectarea la o retea de internet controlata de un raufacator pentru navigarea pe retele sociale sau verificarea conturilor de email poate duce la pierderea parolelor sau a datelor de pe dispozitive.

Iata o lista cu locurile in care sa evitati folosirea retelelor de Wi-Fi:

1.    Desi aeroporturile au proceduri stricte in materie de securitate fizica, exista loc pentru imbunatatiri ale securitatii informatice, mai ales in cazul retelelor de internet. Numeroase experimente sociale facute de experti in securitate IT demonstreaza ca pasagerii s-ar conecta la orice retea care promite internet gratuit in aeroport si ar accepta integral termenii si conditiile solicitate de furnizorul serviciului. Cei mai multi cad in capcana retelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar si conecteaza telefoane, tablete sau chiar laptopuri la retele nesecurizate. Odata conectate, atacatorii pot colecta cu usurinta toate parolele.
2.    In cazul hotelurilor, este important sa solicitati la receptie datele referitoare la reteaua de internet: user name si parola. Frecvent, la hotelurile care ofera internet gratuit, turistii omit sa mai ceara detalii legate de serviciile de internet si cauta retele pe cont propriu, direct de pe telefon, in speranta ca nu sunt parolate. De exemplu, daca va cazati la hotel Central, numele retelei hotelului poate fi „Hotel Central Wi-Fi”, in timp ce un atacator v-ar putea pacali cu o retea denumita „FREE Hotel Central Wi-Fi”. Semnalati receptionerilor astfel de tentative de inselaciune.
3.    Daca folositi transportul public (autobuz sau tren), tentatia de a va conecta la Wi-Fi in gara sau statia de autobuz va poate expune nu doar riscului furtului de date. Mai mult, daca cineva va sustrage sau va gaseste smartphone-ul, tableta sau laptop-ul in astfel de locuri, este util sa puteti sa blocati accesul respectivei persoane la fotografiile personale, agenda telefonica sau mesajele text. De aceea, protejati-va telefonul mobil cu o parola complexa. Este primul pas pentru a evita invadarea vietii private de catre un strain. Va puteti proteja telefonul mobil cu o aplicatie anti-furt, care poate localiza, bloca si sterge continutul de pe telefon.
4.    Cafenelele reprezinta pentru multi turisti locul ideal unde sa verifice peste zi conturile de pe retele sociale. Cum multe localuri permit acces gratuit la internet, utilizatorii sunt obisnuiti sa le acceseze. Atacatorii pot crea retele clona si intercepta traficul clientilor cafenelei, ducand la instalarea de amenintari informatice sau chiar la aflarea datelor bancare ale celor care verifica situatia contului.
5.    In baruri, restaurante sau alte locuri cu retele nesecurizate, evitati sa folositi servicii bancare online sau sa faceti cumparaturi online cat timp sunteti conectati la o retea publica de Wi-Fi. Daca este absolut necesar sa va conectati, recomandarea este sa folositi o solutie de plati online adaptata. Pentru laptop-uri, Bitdefender Safepay garanteaza o conexiune sigura catre contul de online banking sau catre pagina de plati din magazinul online. De asemenea, verificati daca link-ul paginii pe care o accesati incepe cu https: // si, in plus, daca apare desenul unui lacat in campul unde tastati link-ul, ceea ce indica accesul securizat. Pentru terminalele mobile, este recomandata instalarea unei solutii de tip VPN ce are ca scop criptarea traficului si face dificila interceptarea acestuia de catre atacatori.

„Daca un hacker reuseste sa atraga victime catre retele de Wi-Fi pe care le controleaza, el identifica rapid vulnerabilitatile de pe dispozitiv si le exploateaza ca sa intercepteze traficul de date, inclusiv datele bancare cand se fac plati online. In lipsa unei solutii de securitate actualizate, victima nu descopera interceptarea traficului decat dupa ce pagubele se produc”, spune Liviu Arsene, specialist in securitate cibernetica al Bitdefender.

Folosirea datelor mobile reprezinta o varianta sigura pentru navigarea pe internet. In ultima vreme, operatorii telecom includ in ofertele lor trafic de internet care poate fi folosit chiar si in afara tarii. Cei care aleg totusi sa foloseasca retele Wi-Fi pot instala un VPN in paralel cu solutia de securitate pentru a reduce la maximum eventuale pagube si neplaceri.

 

×
x close