Antena 3 CNN High Tech Cum arată și ce viteză atinge Solis EV4, mașina care funcționează exclusiv pe energie solară, construită de studenții români

Cum arată și ce viteză atinge Solis EV4, mașina care funcționează exclusiv pe energie solară, construită de studenții români

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 10:15 10 Feb 2025 Modificat la 10:15 10 Feb 2025
masina solara solis ev4 construita studenti romani cluj napoca
Mașina solară Solis EV4 reușește să atingă viteze de până la 80 km/h, funcționând exclusiv pe energie solară. Sursa foto: Antena 3 CNN

Un grup de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au construit o mașină solară și vor participa la o competiție de profil desfășurată în Australia. Solis EV4 este cel mai performant vehicul al lor de până acum. Cu o greutate redusă și un design aerodinamic, autovehiculul reușește să atingă viteze de până la 80 de kilometri pe oră, funcționând exclusiv pe energie solară.

40 de studenți au lucrat împreună pentru a crea maşina solară. Proiectul a început în 2018, iar comparativ cu ultima participare la concursul din 2023, mașina a devenit mult mai rapidă. 

„Noi suntem echipa Solis, o echipă de studenți. Noi construim mașini solare și scopul proiectului este ca studenții să pună în practică ce învață.”, a povestit, la Antena 3 CNN, Nemeth Raymond,  student la master în inginerie electrică.

„Ultimul vehicul a fost construit anul trecut, proiectarea și construcția au durat 9 luni, am fost presați de timp dar am reuși să îl terminăm până la competiție.”, a precizat acesta.

Competiția va avea loc în Australia, pe traseul Darwin-Adelaide, pe o distanță de 3 mii de kilometri, parcurși doar pe timpul zilei. Mașinile vor trebui să funcţioneze în deșert, fără consum suplimentar de energie.

„De la panourile fotovoltaice energia poate să meargă în 2 căi, către motor și către baterie. Targetul nostru este să optimizăm atât de bine consumul energetic încât să putem mergre doar din energia produsă de panouri.”, spune Eric Lefter, team manager.

Costurile totale cu realizarea mașinii și participarea la competiție ajung până 200.000 de euro, iar studenții încă sunt în căutare de sponsori pentru a putea participa la competiție.

×
x close