Actualmente blocată într-o dispută privind cenzura în China, compania americană a declarat că principala sa preocupare pentru propunerea Australiei este că "plaja de conţinut ce urmează a fi filtrat este prea mare".
Google arăta că Australia a mers "mult prea mult ? peste nivelul de filtrare analizat de state precum Marea Britanie, Canada,Danemarca, Finlanda şi Suedia, care se concentrează doar pe blocarea materialelor legate de abuzul sexual asupra copiilor.
Un asemenea regim riscă să dăuneze reputaţiei Australiei, se arată, adăugând, într-o referire la ţări autocratice precum China, că ar putea "oferi legitimitate pentru filtrare de către alte guverne".
"Australia este pe drept privită ca o democraţie liberală ce echilibreazp libertăţile individuale cu responsabilitatea socială. Guvernele multor alte state ar putea justifica, cu referire la Australia, propria folosire a filtrelor, lipsă lor de transparenţă privind ce se filtrează şi direcţia politică a agenţiilor care administrează filtrele," scria Google guvernului din Australia.
Canberra a anunţat în decembrie un ambiţios plan de a bloca accesul la siteuri ce prezintă materiale despre viol, abuz de droguri, abuz sexual sau brutalitate printr-un filtru ce să acopere întreg internetul, administrat de furnizorii de servicii.
Google arăta că o asemenea "întreprindere masivă " va limita viteza, iar filtrarea conţinutului unor siteuri populare precum YouTube, Facebook sau Twitter "nu pare a fi posibil tehnologic".
De asemenea, măsura ar putea oferi un fals simţ de securitate părinţilor.
Yahoo! Australia a criticat de asemenea filtrul ca fiind prea larg şi arăta că ar putea bloca conţinutul pe subiecte cu "mare valoare educaţională sau politică, socială" precum eutanasia, graffiti, terorismul, avorturile sau homosexualitatea.
"În mod evident, o parte din acest conţinut este controversat şi , în funcţie de credinţele politice ale cuiva, ofensator. Totuşi, credem că imensa valoare a acestui conţinut încurajează dezbaterea şi opinia,"susţine Yahoo! .
Compania menţiona printre hibe şi faptul că de filtrare vor scăpa reţelele peer-to-peer .
Iar Microsoft şi-a exprimat preocuparea pentru "luarea arbitrară a deciziilor" .
Antena3.ro