Antena 3 CNN High Tech Companiile europene nu se înghesuie să îşi ajute angajații să învețe să lucreze cu inteligenţa artificială

Companiile europene nu se înghesuie să îşi ajute angajații să învețe să lucreze cu inteligenţa artificială

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 19:55 10 Mar 2024 Modificat la 19:55 10 Mar 2024
inteligenta artificiala
O "reglementare istorică". Statele UE şi-au dat acordul asupra primei legi privind inteligenţa artificială Sursa foto: Getty Images I Yuichiro Chino

Odată cu apariția inteligenței artificiale generative, se așteaptă ca, până în 2030, competențele necesare pentru locurile de muncă la nivel mondial să se schimbe cu 68% față de 2016.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de întreprinderi din Europa sunt în urmă în ceea ce privește sprijinirea forței lor de muncă pentru a se instrui în vederea utilizării AI, potrivit unui nou raport realizat de LinkedIn.

"Deși liderii din afaceri recunosc faptul că angajații lor vor avea nevoie de noi competențe, mai puțin de jumătate dintre companiile din Marea Britanie și puțin peste o treime din Olanda și Franța îi ajută în mod activ pe angajați să învețe cum să folosească această nouă tehnologie", a declarat Janine Chamberlin, vicepreședinte și manager de țară pentru Marea Britanie, LinkedIn, pentru Euronews Business.

Potrivit raportului lor, 44% dintre întreprinderile din Regatul Unit își sprijină forța de muncă pentru a se familiariza cu inteligența artificială, iar puțin peste o treime în Țările de Jos (36%) și Franța (38%).

Companiile trebuie să acorde prioritate dezvoltării competențelor

Există o nevoie clar identificată de întreprinderi de a acorda prioritate dezvoltării competențelor forței de muncă pentru a se putea adapta la un peisaj tehnologic în schimbare rapidă.

"La puțin mai mult de un an de când inteligența artificială generativă a ajuns în prim-planul conștientizării publice, companiile încep să investească în perfecționarea angajaților lor pentru a profita la maximum de această tehnologie. Aceste organizații orientate spre viitor sunt cele care vor avea un avantaj față de concurenți", a declarat Chamberlin.

7 din 10 manageri de recrutare din Europa preconizează că deficitul de competențe se va accentua în următorii cinci ani, nu în ultimul rând pentru că tehnologia în curs de dezvoltare rapidă preia multe roluri.

Profesioniștii sunt, de asemenea, nerăbdători să își îmbunătățească cunoștințele în materie de inteligență artificială, 83% dintre aceștia declarându-se încântați de perspectiva utilizării inteligenței artificiale în activitatea lor profesională, iar 74% dintre ei considerând că acest lucru le va ajuta la evoluția în carieră.

Dezvoltarea competențelor este, de asemenea, esențială pentru mobilitatea internă și pentru păstrarea talentelor. Nouă din 10 organizații sunt preocupate de păstrarea angajaților, iar jumătate (50%) dintre managerii de recrutare din Europa prevăd o creștere a fluctuației angajaților în 2024.

Acest lucru se datorează în principal faptului că păstrarea angajaților prin oferirea de noi oportunități de carieră în cadrul unei organizații se confruntă astăzi cu numeroase bariere.

Câteva dintre acestea sunt: managerii care acaparează talentele (40%), lipsa oportunităților de învățare și dezvoltare pentru a dota oamenii cu abilitățile de care au nevoie pentru a face pivotul carierei (39%) și lipsa unor procese eficiente de gestionare a mobilității interne (35%), mai arată cercetarea LinkedIn.

LinkedIn a lansat 250 de cursuri de învățare cu inteligență artificială și noi funcții de mobilitate internă, cum ar fi "Next Role Explorer", pentru a ajuta companiile să progreseze.

×
x close