Autorităţile din statul american Texas au lansat o anchetă împotriva companiei Google, pentru a afla dacă nu cumva ordinea rezultatelor obţinute pe site-ul de căutare nu a fost manipulată, informează AFP.
"Am fost contactaţi recent de biroul procurorului din Texas, care examinează modul în care Google respectă regulile concurenţei", anunţă un direct din cadrul companiei, Don Harrison.
"Ne bucurăm că putem răspunde întrebărilor, pentru că suntem convinşi că Google acţionează în interesul utilizatorilor", adaugă el.
Compania Mountain View (California) a explicat că uneori este nevoită să răspundă unor întrebări referitoare la "imparţialitatea rezultatelor".
Trei site-uri au reclamat că apar prea târziu în căutările pe Google - Foundem, SourceTool şi myTriggers. Potrivit Google, cele trei site-uri au aceiaşi avocaţi ca şi Microsoft, iar compania Foundem este finanţată de o companie care are legături cu Microsoft.
Comisia Europeană a lansat în februarie o anchetă preliminară privind presupuse abuzuri comise de Google, după reclamaţii făcute de trei companii, între care Foundem.
În Statele Unite, Google a fost anchetată de mai multe ori pentru practici anticoncurenţiale, dar nu a fost condamnată niciodată.
Google a explicat că rezultatele motorului de căutare sunt ordonate strict în funcţie de cuvintele căutate, fără a fi favorizat un site sau altul.
"Facem destul eforturi pentru a explica modul în care funcţionează motorul online de căutare şi ascultăm cu atenţie motivele care stârnesc îngrijorare. Ne concentrăm pe utilizatori, nu pe site-uri", explică Don Harrison.
Potrivit statisticilor, 66% dintre căutările utilizatorilor americani de Internet se fac pe Google.
Antena3.ro