Într-un document publicat miercuri, Comisia a cerut transparenţă şi o influenţă mai redusă a Statelor Unite asupra instituţiilor care controlează mecanismele internetului, printre care alocarea de adrese paginilor web.
În prezent, ICANN, oragizaţie cu sediul în California, care operează sub contract cu guvernul SUA, supraveghează introducerea de noi adrese de internet.
În următorii ani, sute de noi supradomenii, precum .london sau .sex, vor fi adăugate, oferind mai multe alegeri privind adresele, odată cu creşterea utilizării internetului.
"Europa trebuie să contribuie la o perspectivă credibilă pentru guvernanţa globală a internetului. Europa trebuie să aibă un rol puternic în definirea internetului viitorului", a declarat Neelie Kroes, comisarul UE responsabil de domeniul telecomunicaţiilor.
Kroes susţine o abordare care să implice mai mulţi participanţi în guvernanţa internetului, variantă susuţinută şi de Statele Unite şi companiile din industria de profil. Organizaţiile neguvernamentale, statele, instituţiile academice şi sectorul privat ar putea colabora pentru funcţionarea internetului într-un astfel de caz.