"O nou perdea a informaţiilor coboară pe mare parte din lume," declara aceasta, cerând ca Internetul să reducă echivalentul modern al Zidului Berlinului.
"Dorim un Internet unde toată umanitatea are acces egal la cunoaştere şi idei," preciza Clinton în cadrul unui mesaj care a citat China, Iran, Arabia Saudită şi Egipt printre statele care cenzurează Internetul sau hărţuiesc bloggerii.
Statele care construiesc bariere electronice pentru internet sau filtrează rezultatele motoarelor de căutare contravin Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului a ONU, care garantează libertatea de informaţie, arăta oficialul american.
Referindu-se la atacul cibernetic al Chinei asupra Google Inc., Clinton arăta că "ţările sau indivizii care se angajează în atacuri cibernetice trebuie să suporte consecinţele şi condamnarea internaţională.."
"În cadrul unei lumi interconectate, un atac asupra reţelei unei ţări poate fi un atac asupra tuturor. Cerem autorităţilor chineze să efectueze o anchetă amănunţită a intruziunilor informatice? ce au condus Google să anunţe că că va părăsi această piaţă, a cerut secretarul de stat.
Google, cel mai mare motor de căutare din lume, a anunţat că ar putea închide siteul său în chineză Google.cn şi birourile din China după atacul care a avut ca origine acest stat şi a vizat şi alte companii.
Google a anunţat că nu mai doreşte să cenzureze Google.cn şi dorea să discute cu Beijing despre oferirea unui site legal, nefiltrat în chineză. Căutările pentru chestiunile sensibile pe Google.cn sunt încă cenzurate-
Facebook, Twitter şi YouTube sunt blocate în China.
Antena3.ro