O femeie ar putea face parte din echipajul de la bordul vehiculului spaţial Shenzhou IX, ce va fi lansat la o dată din intervalul iunie-august anul acesta, a anunţat luni presa oficială chineză, citată de
AFP. Evenimentul va reprezenta o premieră pentru China.
Trei astronauţi vor urca la bordul vehiculului Shenzhou IX şi un număr neprecizat de femei se antrenează deja alături de cosmonauţi bărbaţi în vederea acestei misiuni, a precizat Niu HongGuang, comandantul-adjunct al acestui program spaţial chinezesc.
Numele membrilor echipajului vor fi decise în ultimul moment, a precizat responsabilul chinez, citat de agenţia China Nouă.
Trei astronauţi vor pilota manual operaţiunile de conectare a vehiculului cu modulului Tiangong-1 ("Palatul celest"), aflat pe orbită în jurul Terrei.
După conectare, astronauţii se vor muta temporar în Tiangong-1, unde vor realiza o serie de experimente ştiinţifice.
Lansarea navetei Shenzhou IX face parte din programul spaţial chinezesc, creat pentru a oferi acestei ţări o staţie spaţială permanentă, care ar putea deveni operaţională în jurul anului 2020.
Pe 29 septembrie 2011, racheta Long March 2F a lansat Tiangong-1, primul modul din viitoarea staţie orbitală chinezească.
O lună mai târziu, China a reuşit primul ei "sărut spaţial", reuşind să conecteze Tiangong-1 cu Shenzhou VIII, un vehicul spaţial ce nu a avut astronauţi la bord.
Stăpânirea procedurilor de conectare pe orbită reprezintă o etapă crucială în cucerirea spaţiului, reuşită deja de ruşi şi de americani încă din anii 1960.
Conectarea a fost realizată în cadrul unui program ce vizează înzestrarea Chinei, în decursul unui deceniu, cu o staţie orbitală, pe care un echipaj de astronauţi va putea să locuiască într-o deplină autonomie pentru mai multe luni, după modelul fostei staţii spaţiale ruseşti MIR şi al actualei Staţii Spaţiale Internaţionale (ISS).